Lekkie, ale bardzo sycące danie, które ma wyjątkowy słodkawy smak. Taka odmiana kurczaka jest warta przygotowania jeśli lubisz słodkie dodatki w wytrawnych potrawach.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1 szkalnka ryżu,
2 szklanki gorącej wody
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka masła 82%.
Sos:
1 filet drobiowy,
1 łyżeczka carry,
pół łyżeczki papryki słodkiej,
ok pół łyżeczki imbiru w proszku,
sół i pieprz dla smaku,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
puszka pokrojonego ananasa z sokiem,
100 ml oleju,
1 szklanka gorącej wody,
4 łyżki śmietany 30%
Kurczak curry w sosie z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż dwukrotnie przepłakuj w zimnej wodzie. Wsyp przepłukany ryż do garnka, zalej 2 szklankami gorącej wody, dodaj sól i masło. Całość zagotuj , przemieszaj, przykryj pokrywką i wyłącz. W ten sposób ryż wchłonie wodę i będzie sypki.
2.Fileta umyj, osusz i pokrój w kostkę Dodaj przyprawy, mąkę, olej i pozostaw na ok pół godziny.
3.Po tym czasie smażymy kurczaka na złoty kolor, następnie wlej szklankę gorącej wody, sok z ananasa oraz kawałki ananasa.
4.Na koniec ,dodaj śmietanę i dopraw do smaku.
5.Niewielką miseczkę wypełnij do pełna ryżem, przykryj miseczkę talerzem i obróć talerz trzymając dociśniętą miseczkę. W ten sposób ryż będzie ładnie ułożony na talerzu, a ryż dookoła polej sosem.
Komentarze