Salceson po białorusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kurczaka zdejmujemy skórę, uważając, aby jej nie uszkodzić. Odkładamy. Mięso oddzielamy od kości i kroimy w 1-cm kostkę, fileta trochę grubiej.
2.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Z jajkami dodajemy do mięsa. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i maggi. Mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny. Następnie faszerujemy skórę. Zszywamy bawełnianą nicią.
3.Wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 1,5 godziny w temp. 180 °C. Odlewamy tłuszcz, który się wytworzył podczas pieczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Nici usuwamy. Salceson kroimy w plastry.
Porady
RADY Barbary Hałasy Salceson możemy również upiec w rękawie foliowym.
Komentarze