Salceson wieprzowy

4.48 (183 ocen)

  • 3 godz.

Polecam salceson wieprzowy swojej roboty. Przepis wymyśliłam sama. Po prostu na chybił trafił. Rodzinie posmakował.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg serc wieprzowych
    3 ozorki wieprzowych
    1 golonka wieprzowa
    1/2 kg głowizny wieprzowej
    sól
    pieprz czarny mielony
    kminek mielony
    5 ząbków czosnku
    2 łyżeczki żelatyny
    1 m osłonki
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Salceson wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1sk491i 1. Mięso ugotować do miękkości. Ozorki, serca pokroić w kostkę. Skórki pokroić w paski.
  • image-08mx78s 2. Mięso z golonki i głowizny przekręcić przez maszynkę.
  • image-0wm7j3e 3. Wszystko wymieszać, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, żelatynę rozpuszczoną w wywarze, oraz wywaru około 1/2 l. Do smaku dodać. sól, pieprz i kminek. Całość dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie bardzo gęsta to dodać troszeczkę wywaru. Konsystencja masy ma być średnia
  • image-1we6ux2 4. Gotową masą napełnić osłonki. Zawiązać ciasno sznurkiem z obu stron. Włożyć do garnka z gorącą wodą i parzyć około 90 min w temperaturze 75 stopni. Następnie wyjąć ułożyć na tacy i przydusić . Wstawić do lodówki na noc. Na drugi dzień można spożywać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować