Salceson wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso ugotować do miękkości. Ozorki, serca pokroić w kostkę. Skórki pokroić w paski.
2.Mięso z golonki i głowizny przekręcić przez maszynkę.
3. Wszystko wymieszać, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, żelatynę rozpuszczoną w wywarze, oraz wywaru około 1/2 l. Do smaku dodać. sól, pieprz i kminek. Całość dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie bardzo gęsta to dodać troszeczkę wywaru. Konsystencja masy ma być średnia
4.Gotową masą napełnić osłonki. Zawiązać ciasno sznurkiem z obu stron. Włożyć do garnka z gorącą wodą i parzyć około 90 min w temperaturze 75 stopni. Następnie wyjąć ułożyć na tacy i przydusić . Wstawić do lodówki na noc. Na drugi dzień można spożywać.
Komentarze