Pierogi po Białorusku

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pierogi Białoruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym solą i ziołowym pieprzem, oraz dodaną zeszkloną cebulą na maśle.

  • 3 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    mąka Typ-500 poznańska 0,4 kg
    sól 3/4 płaskiej łyżeczki
    masło 40 g
    jajka kurze 1 szt.
    gorąca woda 100 ml

    Farsz:

    gotowane ziemniaki 25 dag
    twaróg 25 dag
    sól do smaku
    pieprz ziołowy do smaku

    Okrasa:

    podgardle
    cebula
    sól
    pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierogi po białorusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozbełtane jajko, wymieszane w gorącej wodzie masło i mieszamy łyżką chwilę, później ręcznie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy z ziemniaków i twarogu farsz. ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, twaróg również, dodajemy zeszkloną na maśle cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dobrze mieszamy. Po okresie odpoczynku ciasta wałkujemy go na cienki prostokątny placek o grubości około 2-3 mm. Na brzeg placka układamy farsz, jedną małą łyżeczkę na jeden pierog. Ułożony farsz przykrywamy ciastem, uciskamy delikatnie na około każdego miejsca z farszem i maszynką do pierogów wycinamy pierogi. I tak robimy kolejne pierogi do wykończenia ciasta. Zrobione pierogi układamy na oprószonej mąką desce. W międzyczasie zagotowujemy osoloną wodę i wkładamy pierogi łyżką cedzakową do wrzącej wody. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów do góry. Podczas gotowania się pierogów smażymy na patelni pokrojone w kostkę podgardle i cebulę do jej ładnego zeszklenia. Ugotowane pierogi podajemy okraszone skwarkami i cebulką.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować