Ryż cary ze smażonymi krewetkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

To danie jest to połączenie kwintesencji smaku. Nadaje się na obiad z rodziną jak i na romantyczną kolację.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ryż:
    1 woreczek ryżu
    3 łyżeczki cary
    Szczypta soli i pieprzu
    Sos:
    1 serek śmietankowy Almette
    2 stołowe łyżki cary
    4 stołowe łyżki wody
    Szczypta pieprzu
    Krewetki:
    Obrane krewetki z głów i pancerzy
    Masło lub oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Risotto

Ryż cary ze smażonymi krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy ryż a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Krewetki smażymy na patelni przez ok. 3-4. W tym czasie robimy sos. Do osobnego kubka dodajemy serek Almette wodę a na końcu cary,
    mieszamy wszystko aby uzyskać kremową konsystencje. Kiedy mamy już krewetki i sos, dodajemy to do ryżu i mieszamy. Najpierw dodajemy krewetki przez chwilę mieszamy a na koniec zalewamy sosem i ponownie mieszamy. Na koniec możemy jeszcze dodać cary i zamieszać. Danie jest gotowe kiedy większość wody z sosu odparuje. Wykładamy na talerz i możemy je przyozdobić liśćmi roszpunki.
    Smacznego!

Porady

Nie należy przesuszyć dania ani zostawiać go na więcej niż na 8 minut dlatego że się wysuszy i straci swój smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować