Ryż z kurczakiem curry i fasolką szparagowa

4.46 (174 ocen)

Tradycyjne curry z kurczakiem z dodatkiem fasolki szparagowej. Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne. Polecam!

Składniki:

  • 2-3 woreczki ryżu
    2 piersi z kurczaka
    400 mrożonej fasolki szparagowej
    0,5l bulionu
    2 łyżeczki curry
    1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
    2-3 łyżki mąki
    Sól, pieprz
    Olej
Wystaw ocenę:

4.46 (174 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Risotto

Ryż z kurczakiem curry i fasolką szparagowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  • 2. Piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Do mięsa dodać curry i mieloną paprykę, dokładnie obtoczyć mięso. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć. Gdy mięso nie będzie już surowe, dodać mrożoną fasolkę i bulion. Dusić na średnim ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Gdy fasolka będzie miękka, odlać pół kubka sosu, wystudzić. Do zimnego sosu dodać mąkę, rozmieszać, by nie zrobiły się grudki. Sos z mąką dolać do całości sosu i dokładnie wymieszać. Zagotować, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Kurczaka z fasolką podawać z świeżo ugotowanym ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować