Ryż z krewetkami

0 (0 ocen)

Mój mąż uwielbia krewetki mógłby je jeść codziennie w przeciwieństwie do mnie..

Składniki:

  • 1/2 szklanki ryżu
    200 g gotowanych krewetek
    3 łyżeczki masła
    1/2 cebuli
    1/2 szklanki wina białego wytrawnego
    kilka kropel soku z cytryny
    1/2 pęczka cebuli dymki
    2 pomidory
    1/2 papryki czerwonej
    2 ząbki czosnku
    sos sojowy
    sól
    pieprz

    Na bulion do podlewania ryżu:
    1 łyżka oliwy
    1 ząbek czosnku
    1 mała marchewka
    1 mała pietruszka
    kawałek pora
    kawałek selera
    3 gałązki natki pietruszki
    liść laurowy
    ziele angielskie
    3 ziarenka pieprzu
    1/3 szklanki białego wytrawnego wina
    1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 i 1/2 szklanki wody
    głowy i pancerze z krewetek
    sól

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki obieramy z pancerzy i odrywamy głowy.
    Bulion: jarzyny obieramy, myjemy i kroimy w cieniutkie paski, pietruszkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Do garnka wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa, czosnek, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pietruszkę. Smażymy ok 5 min. dodajemy głowy i pancerze z krewetek i smażymy jeszcze ok 2 min. Do jarzyn wlać wino i chwilkę odczekać aż odparuję. Dodać koncentrat, wodę przyprawić do smaku. Gotować na małym ogniu ok 20 min. Wywar przecedzić i zostawić go na małym ogniu żeby przy podlewaniu ryżu był gorący.
  • Ryż z krewetkami 2. Obrane krewetki polać sokiem z cytryny. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę umyć i również pokroić w kostkę. Cebulkę dymkę posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła dodać czosnek i krewetki, chwilkę przesmażyć , uważając aby czosnek się nie przypalił. Krewetki z czosnkiem zdjąć z patelni. Na tej samej patelni dołożyć 1 łyżeczkę masła i wsypać ryż, podsmażyć aż zrobi się szklisty. Wlać wino i chwilkę odczekać aż troszkę odparuje. Dodać cebulę. Chwilkę smażyć. Podlewać bulionem aby ryż się nie spalił. Dodać paprykę, pomidory. Smażyć tak długo aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn. Dodać cebulkę dymkę i krewetki. Smażyć jeszcze ok 5 min. Na sam koniec dodać resztę masła.
  • Ryż z krewetkami 3. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Owoce Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować