Ryż z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki obieramy z pancerzy i odrywamy głowy.
Bulion: jarzyny obieramy, myjemy i kroimy w cieniutkie paski, pietruszkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Do garnka wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa, czosnek, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pietruszkę. Smażymy ok 5 min. dodajemy głowy i pancerze z krewetek i smażymy jeszcze ok 2 min. Do jarzyn wlać wino i chwilkę odczekać aż odparuję. Dodać koncentrat, wodę przyprawić do smaku. Gotować na małym ogniu ok 20 min. Wywar przecedzić i zostawić go na małym ogniu żeby przy podlewaniu ryżu był gorący.
2.Obrane krewetki polać sokiem z cytryny. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę umyć i również pokroić w kostkę. Cebulkę dymkę posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła dodać czosnek i krewetki, chwilkę przesmażyć , uważając aby czosnek się nie przypalił. Krewetki z czosnkiem zdjąć z patelni. Na tej samej patelni dołożyć 1 łyżeczkę masła i wsypać ryż, podsmażyć aż zrobi się szklisty. Wlać wino i chwilkę odczekać aż troszkę odparuje. Dodać cebulę. Chwilkę smażyć. Podlewać bulionem aby ryż się nie spalił. Dodać paprykę, pomidory. Smażyć tak długo aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn. Dodać cebulkę dymkę i krewetki. Smażyć jeszcze ok 5 min. Na sam koniec dodać resztę masła.
Komentarze