Żydowski helzel czyli nadziewana skóra z szyjek

3 (3 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Trudny

Typowe danie kuchni żydowskiej

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Skóra ostrożnie usunięta z szyi 2 gęsi lub 3-4 kurcząt
    1.5 szklanki mąki pszennej
    4 łyżki startej na tarce cebuli
    Pół szklanki stopionego tłuszczu z gęsi lub kurczaka że skwarkami
    1 i 1/4 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

3 (3 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Żydowski helzel czyli nadziewana skóra z szyjek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skórę zaszywamy z jednego końca. Pozostałe składniki mieszamy, masą napełniamy skórę. Zaszywamy otwór. Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 160 stopni. Podajemy w całości na ciepło lub na zimno pokrojone w plastry.

Porady

Jeśli nie mamy tłuszczu gęsiego lub kurzego, uzywamy masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować