Żydowski kawior

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jak nazwa wskazuje, to danie wywodzi się z kuchni żydowskiej. Jest to tania, łatwa w przygotowaniu potrawa z wątróbki drobiowej. Najlepiej smakuje z domową macą.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g wątróbki drobiowej ( u mnie z kaczki)
    4 + 1 jajka
    2 duże cebule
    2 łyżki gęsiego smalcu lub oleju rzepakowego
    sól do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Żydowski kawior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę i zeszklić na patelni, na gęsim smalcu. Wystudzić.
    Wątróbkę oczyścić, umyć. Wrzucić na gotującą się wodę na 3-5 minut. Wyjąć wątróbki na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby pozbyć się resztek wody. Wystudzoną wątróbkę drobniutko pokroić.
    Jajka ugotować na twardo. Tak samo pokroić w drobniutką kostkę. Jedno pozostawić do dekoracji.
    Składniki przełożyć do salaterki. Dodać jeszcze sól do smaku i pieprz czarny świeżo mielony oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Podawać najlepiej z domową macą.
    Smacznego.

Porady

Można również wszystkie składni przepuścić przez maszynkę do mięsa, ale chyba lepiej smakuje jak wszystko jest drobniutko pokrojone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jajka Mąka Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować