Żydowski kawior

  • wyświetlono: 442 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jak nazwa wskazuje, to danie wywodzi się z kuchni żydowskiej. Jest to tania, łatwa w przygotowaniu potrawa z wątróbki drobiowej. Najlepiej smakuje z domową macą.

ewaeu
  • 1 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

400 g wątróbki drobiowej ( u mnie z kaczki)
4 + 1 jajka
2 duże cebule
2 łyżki gęsiego smalcu lub oleju rzepakowego
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Żydowski kawior

  • 1. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę i zeszklić na patelni, na gęsim smalcu. Wystudzić.
    Wątróbkę oczyścić, umyć. Wrzucić na gotującą się wodę na 3-5 minut. Wyjąć wątróbki na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby pozbyć się resztek wody. Wystudzoną wątróbkę drobniutko pokroić.
    Jajka ugotować na twardo. Tak samo pokroić w drobniutką kostkę. Jedno pozostawić do dekoracji.
    Składniki przełożyć do salaterki. Dodać jeszcze sól do smaku i pieprz czarny świeżo mielony oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Podawać najlepiej z domową macą.
    Smacznego.

Porady

Można również wszystkie składni przepuścić przez maszynkę do mięsa, ale chyba lepiej smakuje jak wszystko jest drobniutko pokrojone.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wątróbkaJajkapasta jajecznacebulakuchnia żydowskapastawątróbka drobiowamacawątróbka z kaczkidomowa macażydowski kawiorPasta z wątróbką

Komentarze

Podobne przepisy

Wątróbka z piekarnika z cebulą, jabłkiem i żurawiną

Dodane przez: ewaeu

Wątróbka z piekarnika z cebulą, jabłkiem...

Bardzo lubimy tak przygotowaną...

Skrzydełka po żydowsku

Dodane przez: RedakcjaPP

Skrzydełka po żydowsku

W latach 50. jadłam supersmaczne...

wątróbka z papryką

Dodane przez: aniak

Wątróbka z papryką

bardzo smaczna drobiowa wątróbka...

Karp w ziołach i granatach

Dodane przez: RedakcjaPP

Karp w ziołach i granatach

To przepis kuchni żydowskiej. Podoba...

Czulent

Dodane przez: ewaeu

Czulent czyli gulasz wolno gotowany

Czulent to potrawa kuchni żydowskiej,...

Wątróbka drobiowa smażona z cebulą i jabłkami.

Dodane przez: neliada

Wątróbka drobiowa smażona z cebulą i jabłkami

Wątróbka z cebulką i jabłkiem to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE