Żurek z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Tradycyjne danie podane w nieco zmodyfikowanej wersji. Pyszny, aromatyczny i rozgrzewający.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 500 ml żurku (naturalny lub w butelce)
    włoszczyzna
    4 kulki ziela angielskiego
    7 ziaren pieprzu
    3 liście laurowe
    40 dag pieczarek
    50 dag dobrej wędzonej kiełbasy
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    5 łyżeczek chrzanu
    5 jajek
    łyżka masła
    sól, pieprz
    cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę oczyszczamy. Wkładamy do garnka i zalewamy 2 l. wody. Dodajemy ziele, pieprz i liście laurowe. Dosypujemy pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru. Zagotowujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę a czosnek w cienkie plasterki- podsmażamy na łyżce masła. Gdy uwolnią swój aromat przekładamy do garnka z warzywami. Warzywa gotujemy do czasu aż warzywa staną się miękkie. Wyciągamy je z wywaru. Kiełbasę i pieczarki kroimy w plastry. Pieczarki odparowujemy z nadmiaru wody. Razem z kiełbasą dodajemy do wywaru i gotujemy przez ok. 15 minut. Dolewamy zakwas. Dodajemy chrzan i pokrojoną w kostkę marchewkę (ugotowaną z wywaru). Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i majerankiem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować