Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Proszek do pieczenia mieszamy z mąką ziemniaczaną. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywno. Do żółtek dodajemy pianę, jeszcze chwilę ubijamy. Powoli dodajemy sypkie składniki. Mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach C. Po przestudzeniu przekrawamy biszkopt na dwie części.
Cytrynę zaparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę (bez białych błonek). Wyciskamy z nich sok 3 szklanki wody wlewamy do garnka i zagotowujemy razem ze skórką, sokiem i cukrem. W jednej szklance rozpuszczamy kisiele. Dodajemy do gotującej się wody. Mieszamy do czasu aż masa zgęstnieje.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy z cukier i żelatynę.
Mascarpone przy pomocy miksera łączymy z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Przygotowujemy polewę. Czekoladę z masłem rozpuszczamy na wolnym ogniu.
Przełożenie ciasta: biszkopt, masa cytrynowa, śmietana, biszkopt, masa mascarpone, biszkopty+polewa
Porady
W prostszej wersji ciasta pomijamy masę mascarpone i biszkopty. Całość lukrujemy.
Komentarze