Żurek chrzanowy z jajkiem

4.49 (182 ocen)

Pyszny i ostry żurek w wielkanocnym wydaniu. Obowiązkowym dodatkiem jest biała kiełbaska i chrzan, który nadaje mu wspaniałego smaku.

Składniki:

  • 2-3 białe kiełbaski
    1/2 l zakwasu na żurek
    15 dag słoniny
    1-2 łyżki startego chrzanu (u mnie ze słoiczka)
    4-5 ząbków czosnku
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    sól, pieprz
    2 łyżki majeranku+ do posypania

    4 jajka ugotowane na twardo
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek chrzanowy z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować 1,5l wody. Kiełbaski nakłuć widelcem w kilku miejscach, wrzucić na gotującą się wodę. Dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz wytopioną słoninkę (bez tłuszczu), czosnek. Całość gotować 40 minut. Po tym czasie wlać zakwas, dodać chrzan oraz majeranek. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do żurku. Nakładać na talerze, ułożyć przekrojone na pół jajko. Posypać majerankiem i natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować