Żurek wykwintny z wędzonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wielkanocne śniadanie kończy się zwykle koło południa dlatego na stole nie może zabraknąć jajecznych przekąsek i oczywiście gorącego żurku

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 litr zakwasu żytniego
    500 g kiełbasy wędzonej
    300 g boczku wędzonego
    2 łyżki chrzanu
    1/2 szklanki gęstej śmietany
    1 cebula
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 łyżka majeranku
    2 ząbki czosnku
    sól pieprz mielony do smaku
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żur

Żurek wykwintny z wędzonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy zalewamy około 1 litra wody,dodajemy ziele liść laurowy i gotujemy około 30 minut .
  • 2. Po upływie tego czasu wywar należy przecedzić i dodać do niego pokrojoną w kawałki cienką wędzoną kiełbasę i boczek ,dodać czosnek i pogotować około 10 minut następnie wlać zakwas żytni dodać czosnek, rozrobioną w małej ilości żurku śmietanę doprawić na koniec chrzanem ,majerankiem oraz solą i czarnym pieprzem do smaku,pogotować chwilę i odstawić .
  • 3. Podawać z cząstkami jajka ugotowanego na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędzonka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować