Żur na zakwasie domowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tej zupy nie ma potrzeby nikomu zachwalać, to moje wykonanie na świąteczne dni. Jest aromatyczna , pełna smaku i od progu domu zwabia wszystkich do jej skosztowania.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 litra zakwasu na żur
    2,5 litra wody
    1/2 kg białej , surowej kiełbasy
    1/2 kg. wędzonych kości
    2 namoczone grzybki suszone
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera i pora
    4 listki laurowe
    po 5 ziaren ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
    5 ząbków czosnku
    2 łyżki majeranku
    1/2 szklanki śmietany 18%
    sól i pieprz, przyprawa maggi do smaku
    Dodatkowo:
    6 ugotowanych na twardo jajek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żur Zakwas

Żur na zakwasie domowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żur na zakwasie 1. Warzywa obieram, myję. Do wody dodaje posiekane namoczone grzybki, listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprowadzam do zagotowania, wkładam białą kiełbasę, parzę na bardzo małym płomieniu ok. 15 minut, kiełbasę wyjmuję. Do wywaru wkładam wędzone kości, marchewki, pietruszkę, seler, por, gotuje ok. godziny-na małym płomieniu. Wywar przecedzam, do wrzącego wywaru dodaje zakwas, majeranek, sól , pieprz, przyprawę maggi, mieszam, doprowadzam do zagotowania, gotuję ok. 5 minut, zaprawiam śmietaną. Próbuję, jeśli jest taka potrzeba doprawiam solą i pieprzem. Żurek podaję z jajkiem i pokrojoną kiełbaską.

Porady

Moja rodzina bardzo lubi przyprawę maggi w żurku, jeśli ktoś nie lubi to można dodać swoje ulubione przyprawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować