Żurek na domowym zakwasie

4.48 (166 ocen)

Jeśli nigdy nie robiliście żurku na domowym zakwasie, koniecznie musicie spróbować!

Składniki:

  • na 0,5l zakwasu:
    3 pełne łyżki mąki żytniej razowej (typ 1850)
    0,5l przegotowanej letniej wody
    2-3 ząbki czosnku
    kawałek skórki razowego chleba
    ½ łyżeczki soli
    ½ łyżeczki cukru

    na żurek:
    0,5l zakwasu
    2 białe kiełbasy
    150g wędzonego boczku
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/3 selera
    1 cebula
    2 duże ziemniaki
    3 łyżki chrzanu (ze słoika lub świeżo startego)
    2 łyżeczki majeranku
    2 liście laurowe, ziele angielskie
    pieprz i sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Zakwas

Żurek na domowym zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZAKWAS:

    Do dużego słoja wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojony czosnek, kawałek skórki razowego chleba, sól i cukier.

    Całość zalewamy ½ litra przegotowanej letniej wody.

    Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni.

    Po dwóch dniach można wyjąć skórkę chleba.

    Co dzień zakwas należy przemieszać.
  • 2. ŻUREK:

    Do garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy białą kiełbasę i boczek i gotujemy ok 20 minut.

    Warzywa obieramy. Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki a ziemniaki w kostkę, razem z kawałkiem selera dodajemy do wywaru.

    Kiełbasę i boczek wyjmujemy. Kiełbasę kroimy w plasterki a boczek w drobną kosteczkę.

    Cebulę również kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie razem z kiełbasą i boczkiem. Dodajemy do zupy.

    Następnie wlewamy zakwas , dodajemy chrzan, majeranek, pieprz i sól i jeszcze przez chwilę razem gotujemy.

    Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Zakwas

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować