Zupa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę dobrze opłukać i zalać 1,5 l wody, dodać listki laurowe oraz ziele angielskie i gotować do miękkości. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić na półplasterki, seler obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, cebulę obrać i posiekać, kiełbasę pokroić na plasterki. Na patelni, na oleju podsmażyć najpierw cebulę i czosnek, potem dodać kiełbasę i razem smażyć. Gdy soczewica będzie już prawie miękka dodać marchewkę, pietruszkę, seler, podsmażoną cebulę wraz z czosnkiem i kiełbasą. Dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Całość gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.
Komentarze