Zupa z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pożywna zupa.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • soczewica zielona 1 szk,
    marchewka 3 szt,
    pietruszka 2 szt,
    seler niewielki kawałek,
    kiełbasa 500 g,
    cebula 1 szt,
    czosnek 2 ząbki,
    pomidory krojone z puszki 400 g,
    koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka,
    listki laurowe 2 szt,
    ziele angielskie 4 szt,
    sól,
    pieprz,
    przyprawa uniwersalna,
    posiekana natka pietruszki,
    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę dobrze opłukać i zalać 1,5 l wody, dodać listki laurowe oraz ziele angielskie i gotować do miękkości. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić na półplasterki, seler obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, cebulę obrać i posiekać, kiełbasę pokroić na plasterki. Na patelni, na oleju podsmażyć najpierw cebulę i czosnek, potem dodać kiełbasę i razem smażyć. Gdy soczewica będzie już prawie miękka dodać marchewkę, pietruszkę, seler, podsmażoną cebulę wraz z czosnkiem i kiełbasą. Dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Całość gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować