całkiem smaczna i rozgrzewająca zupa w sam raz na taką pogodę
40 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
2 udka z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
2 liście laurowe
2-3 kulki ziela angielskiego
pieprz
sól
3 ząbki czosnku
chilli do smaku
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
pół łyżeczki estragonu
1 łyżeczka imbiru
majeranek
sól
mąka i smalec do zasmażki – po łyżce (opcjonalnie)
Zupa z kurczaka a`la flaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myjemy i gotujemy z dodatkiem soli, pieprzu, listków laurowych oraz ziela angielskiego. Miękkie mięso wyjmujemy i studzimy tak aby dało się je obrać z kości.
2.Do wywaru dodajemy starte na tarce warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw (oprócz majeranku) i gotujemy na małym ogniu.
3.Mięso obieramy i kroimy w paseczki (można mięso dzielić palcami) Obrane dodajemy do wywaru. Gdy warzywa są odpowiednio miękkie dodajemy majeranek.
4.Robimy zasmażkę i dodajemy do zupy; mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy majeranek i doprawiamy do smaku
Komentarze