Zupa z karpia z sakiewkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszna zupa z karpia zabielana taka jak robiła moja babcia. Podaję ją z sakiewkami z farszem z karpia. Pachnie świętami.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 marchewka

    1 pietruszka

    1 kawałek selera

    1 por

    3 gałązki selera naciowego

    70 dkg karpia

    sól

    1/2 łyżeczki majeranku

    2 ziela angielskie

    1 liść laurowy

    pieprz czerwony

    natka pietruszki

    masło klarowane

    1 łyżkę mąki pszennej

    1/3 szklanki śmietany 30 %



    sakiewki:

    1 szklanka mąki

    sól

    1/3 szklanki wody gorącej

    1 łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Sakiewki

Zupa z karpia z sakiewkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję obraną marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotuję wywar na wolnym ogniu. Jak warzywa będą miękkie wyjmuję je i dodaję kawałki karpia i dalej gotuję zupę na wolnym ogniu około 10 minut.Kawałki ryby wyjmuję, wywar odcedzam na sitku żeby był klarowny. Seler naciowy kroję drobno i przesmażam na maśle klarowanym, dolewam trochę bulionu rybnego żeby zmiękła. Dodaję do wywaru.Karpia obieram z mięsa i cześć dodaję do zupy a część zostawiam do sakiewek. Do zupy dodaję pokrojoną marchewkę. Mąkę rozrabiam ze śmietaną w kubku, zupę zagotowuję i wlewam do niej mąkę.


    Sakiewki:

    Mąkę przesiewam, przesypuję do miski dodaję sól, olej i gorącą wodę. Mieszam widelcem i wyrabiam rękoma ciasto.Wałkuję na stolnicy, wycinam koła wielkości pucharka do lodów i wałkuję je jeszcze trochę żeby były większe. Na każdy kawałek ciasta układam kawałki ryby i sklejam sakiewki. Wodę zagotuję w garnku i wrzucam do wrzącej. Gotuję około pięć minut na wolnym ogniu. Zupę podaję z sakiewkami czerwonym pieprzem i natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować