Barszcz z pieczonych buraków z sakiewkami z grzybami będzie smakowicie wyglądać na wigilijnym stole. Moja rodzina bardzo go lubi ze względu na pieczone buraki.
Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki wcześniej upieczone obieram, kroję w kostkę i przekładam do pojemnika wysokiego.
2.Podgrzybki namaczam na noc. Na drugi dzień gotuję godzinę. Odsączam z wody, kroję na kawałki drobne. Cebule kroję drobno przesmażam na maśle, dodaję podgrzybki, pokrojone kurki zamrożone i dalej przesmażam chwilę. Doprawiam solą, pieprzem
3.Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, wodę gorącą miesza widelcem i odstawiam na chwilę. Ciasto wyrabiam rękoma, dolewam oliwę i dalej wyrabiam. Ma być elastyczne. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką i za pomocą dużej szklanki wykrawam koła.
4.Na każdym układam farsz, formuję sakiewkę i związuję gałązkami koperku.
5.Gotuje we wrzącej osolonej wodzie 4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Zupę podaję z sakiewkami i śmietaną.
6.Marchew, seler, por obieram, przekładam do garnka, dodaję liść laurowy, ziele, pieprz. Gotuję aż warzywa będą miękkie, na końcu solę. Cebulę, czosnek kroję i przesmażam na maśle, dodaję do buraków, wlewam bulion, ocet miksuję blenderem. Doprawiam zupę solą, pieprzem.
Komentarze