Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzybami

0 (0 ocen)

  • 13 godz.

Barszcz z pieczonych buraków z sakiewkami z grzybami będzie smakowicie wyglądać na wigilijnym stole. Moja rodzina bardzo go lubi ze względu na pieczone buraki.

  • 13 godz.

Składniki:


  • 2 buraki pieczone
    3 łyżki octu winnego
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 marchewka
    1 kawałek pory
    1 plaster selera
    1 liść laurowy
    3 ziarna ziele angielskie
    3 ziarna pieprzu
    1/2 szklanki śmietany 18 % słodkiej
    sól
    masło klarowane

    farsz z grzybów
    10 dkg kurek
    1 garść suszonych podgrzybków
    1 cebula
    sól, pieprz

    ciasto na sakiewki:
    1 szklanka mąki pszennej
    1/3 szklanki gorącej wody
    szczypta soli
    2 łyżki oliwy
    gałązki koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Sakiewki

Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • buraki upieczone 1. Buraki wcześniej upieczone obieram, kroję w kostkę i przekładam do pojemnika wysokiego.
  • cebula z kurkami i grzybami suszonymi podsmażona 2. Podgrzybki namaczam na noc. Na drugi dzień gotuję godzinę. Odsączam z wody, kroję na kawałki drobne. Cebule kroję drobno przesmażam na maśle, dodaję podgrzybki, pokrojone kurki zamrożone i dalej przesmażam chwilę. Doprawiam solą, pieprzem

  • ciasto na farsz 3. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, wodę gorącą miesza widelcem i odstawiam na chwilę. Ciasto wyrabiam rękoma, dolewam oliwę i dalej wyrabiam. Ma być elastyczne. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką i za pomocą dużej szklanki wykrawam koła.
  • farsz ułożony na cieście 4. Na każdym układam farsz, formuję sakiewkę i związuję gałązkami koperku.
  • sakiewki gotowe przed gotowaniem 5. Gotuje we wrzącej osolonej wodzie 4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Zupę podaję z sakiewkami i śmietaną.
  • warzywa na wywar 6. Marchew, seler, por obieram, przekładam do garnka, dodaję liść laurowy, ziele, pieprz. Gotuję aż warzywa będą miękkie, na końcu solę. Cebulę, czosnek kroję i przesmażam na maśle, dodaję do buraków, wlewam bulion, ocet miksuję blenderem. Doprawiam zupę solą, pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować