Rosół z karpia z pulpecikami

4.49 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rosół z karpia możemy również podać z makaronem.Doskonały na świąteczne okazje np. na wigilijną kolację lub świąteczny obiad.

Składniki:

  • Rosół:

    1 karp

    3 marchewki

    2 pietruszki

    seler

    por

    kilka ziaren pieprzu

    sól.pieprz

    vegeta

    Pulpety:

    karp ugotowany z rosołu

    1 jajko

    kilka łyżek bułki tartej

    sól,pieprz

    Dodatkowo:

    posiekana natka pietruszki

Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z karpia z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia dokładnie oczyszczamy,z głowy usuwamy oczy i skrzela.Karpia kroimy na mniejsze kawałki,i wkładamy do dużego garnka ,dodajemy obrane warzywa .Zalewamy wodą tak aby woda pokryła rybę i warzywa,dodajemy ziarnka pieprzu,doprawiamy solą i vegetą do smaku.Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ryba będzie miękka.
  • 2. Ugotowany rosół przecedzamy przez sitko.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mięso oddzielamy od ości,mielimy blenderem,dodajemy jajko i bułkę tartą w takiej ilości żeby masa nie była za rzadka,doprawiamy solą i pieprzem.Formujemy małe pulpeciki o średnicy 2 cm.W garnku zagotowujemy osoloną wodę i na wrzątek wrzucamy pulpeciki,gotujemy do momentu aż wypłyną.
  • 3. Rosół podajemy z pulpecikami,pokrojoną marchewką i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Porady

Rosół możemy również podać z makaronem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować