Bardzo smaczna zupa , pełna aromatu i smaku . Grzyby , warzywa , a nawet masełko mają tu duże znaczenie ,a dodatek kostek z kaszy manny nawet mnie bardzo mile zaskoczył:)
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Kostka z kaszy manny:
2 szklanki wody
1/2 szklanki kaszy manny
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka czubrycy zielonej
2 szczypty czarnego pieprzu
Zupa:
500 g. grzybów leśnych - u mnie podgrzybki
4 łyżki masła
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 sporego selera
2 ząbki czosnku
6 szklanek bulionu warzywnego
1/2 szklanki śmietany ukwaszonej 15%
1 łyżka mąki pszennej
2 listki laurowe
po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
1 łyżka czubrycy zielonej
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
pokrojona natka pietruszki
Zupa z grzybów leśnych z warzywami i kostką z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wody dodaję sól , pieprz , czubrycę oraz kaszę mannę , mieszam , doprowadzam do zagotowania i gotuję ciągle mieszając ok. 10 minut . Gęstą kaszę wylewam na szklane naczynie opłukane wodą , wyrównuje łyżką , nakrywam folią spożywczą , studzę , wstawiam do lodówki .
2.Warzywa obieram , myję , grzyby oczyszczam . Na 2 łyżkach masła szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję starte na tarce o dużych oczkach - marchewkę , selera i pietruszkę , podsmażam , dodaję listki laurowe , zmiażdżone ziarna ziela angielskiego i pieprzu , czubrycę zieloną , zalewam bulionem , gotuję ok. 10 minut . Na pozostałym maśle podsmażam pokrojone w plasterki grzyby leśne , dodaję do zupy , dodaję także przeciśnięty przez praskę czosnek , gotuję ok. 10 minut . Całość zaprawiam śmietaną zmieszaną z mąką , doprowadzam do zagotowania , doprawiam solą i pieprzem .
3.Mannę z dodatkami kroję w kostkę . Zupę podaję z kostkami z kaszy manny , posypaną natką pietruszki .
Komentarze