Zupa z groszkiem cukrowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i szybka w wykonaniu zupa z groszkiem cukrowym to wspomnienie mojego dzieciństwa. Groszek cukrowy ma dużo witamin i składników odżywczych. Jest słodki i idealnie nadaje się jako składnik zup, polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Bulion:

    2 litry wody
    porcja rosołowa z kurczaka
    2 łyżki pasty z lubczyku lub 2 gałązki świeżego lubczyku
    2 ziela angielskie
    5 ziarenek pieprzu
    liść laurowy
    sól, pieprz

    Dodatkowo:

    700 g groszku cukrowego
    2 średnie marchewki
    pęczek koperku
    4 duże ziemniaki
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    1 łyżka masła klarowanego
    200 ml słodkiej śmietany


    Zasmażka:
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z groszkiem cukrowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować bulion. Wlać wodę do garnka, wrzucić porcję rosołową, ziela angielskie, ziarenka pieprzu, liść laurowy i wstawić do gotowania. Gotować na małym ogniu, nie doprowadzić do wrzenia. W trakcie gotowania zdjąć szumowiny. Dodać lubczyk lub pastę z lubczyku, doprawić solą i pieprzem według uznania. Gotować godzinę na małym ogniu. Po ugotowaniu bulion przecedzić, wyjąć mięso. Odlać 3 nabierki bulionu.

    Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do przecedzonego bulionu dodać pokrojoną marchewkę i gotować 20 - 25 minut do miękkości.

    W międzyczasie na patelni rozpuścić masło klarowane, wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojony w kostkę czosnek i ziemniaki. Zalać to dwoma nabierkami bulionu. Gotować 10 minut na średnim ogniu.
  • 2. Groszek opłukać, usunąć łykowate fragmenty fasolki. Do bulionu z marchewką wrzucić zawartość patelni. Do garnka z bulionem wrzucić również groszek i wszystko gotować jeszcze około 30 minut do miękkości.

    Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, lekko zasmażyć, dolać nabierkę bulionu i zagotować całość ciągle mieszając. Zasmażkę dodać do zupy, wymieszać. Na koniec umyć koperek, posiekać, dodać do zupy i gotować jeszcze 5 minut. Zupę zdjąć z ognia, dodać śmietanę, do smaku doprawić solą i pieprzem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek cukrowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować