Zupa z cielęciny zwana "Mariacką"

4.5 (150 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

zupa o intensywnym smaku z połączenia wywaru jarzynowego, cielęciny i sera.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - rosół lub wywar warzywny: 1.5 litra
    - cielęcina (bez kości obranej z błon i tłuszczu): 300 gramów
    - ser żóły starty: 1 szklanka
    - żółtko: 2 sztuki
    - sól, pieprz ( do smaku): 1 szczypta
    - koperek - posiekany: 3 łyżki
    - gałka muszkatołowa do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z cielęciny zwana "mariacką" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwukrotnie przepuszczoną przez maszynkę cielęcinę wrzucamy do gorącego rosołu i gotujemy na niewielkim ogniu przez 25 min aż zmięknie.
  • 2. Zdejmujemy z ognia, dodajemy utarty ser, w garnuszku rozcieramy żółtka ze szczyptą soli i 2 łyżkami przestudzonego rosołu.
  • 3. Gdy składniki się połączą, dodajemy do zupy, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed zdjęciem zupy z ognia wsypujemy koperek. Przed podaniem podgrzewamy, nie dopuszczając, by zupa się zagotowała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować