Galaretki z cielęciny

4.5 (151 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Delikatna , smakowita mięsna galaretka .Polecam wszystkim miłośnikom galaretek nie przepadającymi za tłustościami nóżek w galarecie

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg chudej cielęciny bez kości

    3 marchewki

    1 pietruszka

    1/8 selera

    ½ pora

    1 cebula

    2 liście laurowe

    5 ziaren ziela angielskiego

    Maggi w płynie

    7 łyżeczek żelatyny w proszku

    1 ½ litra wody

    ½ puszki zielonego groszku

    3 roztarte ząbki czosnku

    Pieprz mielony

    Sól
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Galaretki Przystawki

Galaretki z cielęciny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar z cielęciny , warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego, 1 łyżeczki soli . ( gotować ok. 1 godziny tak by mięso dobrze odchodziło od kości ). Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1 litr rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania jak brak to uzupełnić przegotowaną wodą ) , doprawić maggi , pieprzem mielonym , czosnkiem . W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Mięso drobno pokroić lub rozetrzeć nożem na miazgę . Do filiżanek ( miseczek , pojemniczków ) układać na dno pokrojoną w plasterki marchewką , mięso , zielony groszek . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły. Przed podaniem wyjmować delikatnie z filiżanek . Dekorować

Porady

. Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować