Zupa ze śliwek zwana pamułą

4.5 (170 ocen)

  • 30 min

Przepis na tą zupę znalazłam w internecie, dość mocno go pozmieniałam. Nie chciałam zagęszczać jej dużą ilością mąki, więc dałam znacznie więcej śliwek, aby była odpowiednio gęsta i smaczna. Dodałam aronię, a cukier zamieniłam na syrop z agawy.

  • 30 min

Składniki:

  • śliwki bez pestek - 450 g
    aronia - 2 łyżki
    syrop z agawy – 3 łyżki
    cynamon - ½ łyżeczki
    mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
    woda - ½ l
    szczypta soli

    DO PODANIA:
    gęsta śmietana 18% - 3 łyżki
    włoskie ciasteczka migdałowe „Amarettini”
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Desery

Zupa ze śliwek zwana pamułą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa ze śliwek zwana pamułą 1. Wodę zagotowałam, dodałam śliwki i aronię i pod przykryciem doprowadziłam do wrzenia. Dodałam pół łyżeczki cynamonu, szczyptę soli i gotowałam na wolnym ogniu, aż owoce się rozgotowały.
  • Zupa ze śliwek zwana pamułą 2. Mąkę ziemniaczaną rozmieszałam z trzema łyżkami zimnej wody i wlałam do gotujących się owoców. Energicznie mieszając jeszcze raz zagotowałam zupę. Zdjęłam z ognia i posłodziłam syropem z agawy. Zupę zmiksowałam blenderem na gładki krem.
  • 3. Zupę ze śliwek podałam z łyżką śmietany, przestudzoną do temperatury pokojowej i z migdałowymi ciasteczkami.

Porady

*tą zupę można podać jak każdy chłodnik, czyli mocno schłodzoną w lodówce lub tak jak ja w temperaturze pokojowej, a nawet jak klasyczną zupę, czyli na gorąco. W każdej wersji smakuje jednakowo dobrze. *tutaj znajdziecie oryginał: http://www.gotujmy.pl/pamula-czyli-zupa-owocowa-,przepisy,159863.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować