Pani Walewska zwana "Pychotką"

4.39 (236 ocen)

  • 60 min

Ciasto Pani Walewska to warstwowe pyszności w prostym przepisie. U mnie pani Walewska pojawia się od święta, ale nie tylko. Sekretem smaku jest dobry dżem porzeczkowy (lub z aronii, bo powinien być kwaskowaty), gładka masa budyniowa i idealna warstwa bezy. Pani Walewska ma zachwycać każdą warstwą - smakiem i teksturą. Wypróbujcie przepis, bo wypiek jest doskonały!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche (2 placki):
    -2 pełne szklanki mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 torebka cukru waniliowego
    -1/2 szklanki cukru pudru
    -20 dag masła roślinnego w kostce lub masła
    -4 żółtka
    -1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki/ aronii

    Masa bezowa (2 bezy):
    -białka z 4 jaj
    -2 szklanki cukru pudru
    -2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    -1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie można dodać 1/4 szklanki migdałów)

    Masa budyniowa:
    -1/2 litra mleka
    -2 łyżki mąki pszennej
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 torebka cukru waniliowego
    -2 żółtka
    -250 g masła roślinnego lub masła
Wystaw ocenę:

4.39 (236 ocen)

Zobacz również:

Pani walewska Desery

Pani walewska zwana "pychotką" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche (2 placki):
    1. Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka.
    2. Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm. Placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach (aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy).
    2.Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni.

    Masa bezowa (2 bezy):
    1. Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej z funkcją termoobiegu).

    Masa budyniowa:
    1. Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić.
    2. Zmiksować masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim. Ciasto pani Walewska najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na ciasto Łabędzi puch!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować