Pani Walewska zwana "Pychotką"

  • wyświetlono: 67189 |
  • dodany do książki kucharskiej: 26 |
  • polecenia: 1

Ciasto Pani Walewska to warstwowe pyszności w prostym przepisie. U mnie pani Walewska pojawia się od święta, ale nie tylko. Sekretem smaku jest dobry dżem porzeczkowy (lub z aronii, bo powinien być kwaskowaty), gładka masa budyniowa i idealna warstwa bezy. Pani Walewska ma zachwycać każdą warstwą - smakiem i teksturą. Wypróbujcie przepis, bo wypiek jest doskonały!

  • 60min

Składniki

Ciasto kruche (2 placki):
-2 pełne szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 torebka cukru waniliowego
-1/2 szklanki cukru pudru
-20 dag masła roślinnego w kostce lub masła
-4 żółtka
-1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki/ aronii

Masa bezowa (2 bezy):
-białka z 4 jaj
-2 szklanki cukru pudru
-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
-1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie można dodać 1/4 szklanki migdałów)

Masa budyniowa:
-1/2 litra mleka
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 torebka cukru waniliowego
-2 żółtka
-250 g masła roślinnego lub masła

Sposób przygotowania przepisu:

Pani Walewska zwana "Pychotką"

  • 1. Ciasto kruche (2 placki):
    1. Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka.
    2. Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm. Placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach (aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy).
    2.Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni.

    Masa bezowa (2 bezy):
    1. Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej z funkcją termoobiegu).

    Masa budyniowa:
    1. Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić.
    2. Zmiksować masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim. Ciasto pani Walewska najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.

Zobacz też przepis na ciasto Łabędzi puch!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycielatodeserysmakołykiPani Walewska

Komentarze

Podobne przepisy

Pani Walewska

Dodane przez: kochampiec

Pani Walewska

Ciasta nie może zabraknąć w czasie...

Ciasto Pani Walewska

Dodane przez: Kinga11840

Pani Walewska

Pyszne kruche ciasto z bezą i kremem...

Pani Walewska

Dodane przez: asienka253

Pani Walewska

Ten przepis dostałam od koleżanki,...

Pani Walewska

Dodane przez: anita78

Pani Walewska

Pyszne ciasto

Pani Walewska

Dodane przez: LIDECZKA

Pani Walewska

Wspaniałe kruche ciasto z bezą...

Pani Walewska

Dodane przez: majka190382

PANI WALEWSKA

Ile kucharek tyle wersji tego pysznego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE