Kotlety mielone z cielęciny

4.49 (163 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatne mięso cielęce zostało połączone z lekkim puchem.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mielonej łopatki cielęcej
    1 szalotka
    1 ząbek czosnku
    1 mała kajzerka
    mleko do moczenia
    1 jajko
    bułka tarta
    masło klarowane
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Kotlety mielone z cielęciny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety mielone z cielęciny 1. Bułkę moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa.
    Następnie dodajemy drobno posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i żółtko jajka. Dokładnie wyrabiamy, dodając odrobinę mleka z moczenia bułki.
    Białko jajka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
    Dodajemy ją do mięsa i delikatnie łączymy z mięsem.
    Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować