Zupa warzywna z kminkiem, podawana z kostką ziemniaczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku podgrzewam wodę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Pora dokładnie myję a potem kroję wzdłuż na pół, a potem na cienkie plasterki(odrzucam ciemnozieloną część) i przekładam go na patelnię z lekko rozgrzanym olejem (1-2 łyżki). Dodaję też pokrojoną w małą kostkę cebulę, oraz szczyptę soli, przykrywam patelnię i smażę aż cebula i por lekko się zezłocą. Przekładam warzywa do garnka z gotującą się wodą. Na patelnię wlewam ponownie troszkę oleju i wrzucam pokrojone w małą kostkę ziemniaki, marchew i selera. Lekko je solę i przykrywam patelnię - smażę ok. 10 minut, do lekkiego zarumienienia się warzyw. Podsmażone też przekładam do garnka. Gotuję wszytko, aż warzywa będą mięciutkie. Wtedy wyjmuję ziele angielskie i liście laurowe, dodaję ząbek czosnku (posiekany) i blenduję zupę na gładki krem (niezbyt gęsty). Doprawiam ją do smaku solą i pieprzem.
Na małej suchej patelni podprażam kminek - do momentu, gdy zacznie strzelać i wyskakiwać z patelni. Dodaję go do zupy, jeszcze chwilkę podgrzewam razem.
W międzyczasie przygotowuję kostkę ziemniaczaną: obrane ziemniaki kroję w niewielką, równą kostkę, przekładam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, smażę mieszając by się równomiernie rumieniły. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, doprawiam je solą, pieprzem i ziołami. Są gotowe, gdy są rumiane z zewnątrz, a miękkie w środku.
Zupę podaję nakładając na część talerza kostkę ziemniaczaną, a wolne miejsce wypełniam zupą, całość ozdabiam koperkiem i od razu podaję.
Komentarze