Zupa warzywna z jarmużem i ziemniaczanymi pulpetami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kolorowa zupa wielowarzywna z dodatkiem m.in. cennego w wartości odżywcze jarmużu oraz treściwej wkładki w postaci pulpetów z gotowanych ziemniaków, serka wiejskiego i prażonych fistaszków. Prosty i zdrowy sposób na smaczny posiłek.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki (łącznie 450 g)
    1 duża cukinia (340 g)
    200 g oczyszczonego jarmużu
    150 g obranej marchewki
    110 g pora
    100 g oczyszczonego czosnku askalońskiego (cebuloczosnek) – może być dymka
    3 obrane ząbki czosnku
    3 łyżki posiekanej natki selera korzeniowego
    2 łyżki posiekanej bazylii
    2 łyżki masła
    8 szklanek bulionu warzywnego
    2 liście laurowe
    6 kulek ziela angielskiego
    1 łyżeczka rozgniecionych suszonych jagód jałowca
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    ¼ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
    sól do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku

    Pulpety:
    600 g obranych, gotowanych, gniecionych ziemniaków (mogą być pozostałe z obiadu)
    200 g ziarnistego serka wiejskiego 5% tłuszczu
    80 g prażonych orzechów ziemnych
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa warzywna z jarmużem i ziemniaczanymi pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa warzywna z jarmużem i ziemniaczanymi pulpetami 1. W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojone w kostkę miąższ papryki i marchewkę, drobno pokrojony por oraz posiekane cebuloczosnek i czosnek, dołożyć liście selera i przyprawy – liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca, gałkę muszkatołową, imbir, chilli. Składniki smażyć 10 min, co jakiś czas mieszając.
  • Zupa warzywna z jarmużem i ziemniaczanymi pulpetami 2. Następnie dodać pokrojoną na małe kawałki cukinię i rozdrobniony jarmuż, po czym jeszcze chwilę smażyć. Do zawartości garnka wlać bulion, całość doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 min (do miękkości warzyw). Na końcu do zupy dołożyć bazylię i wymieszać. Potrawę doprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem.
  • Zupa warzywna z jarmużem i ziemniaczanymi pulpetami 3. Zupę podawać z dodatkiem ziemniaczanych pulpetów – ziemniaki, serek oraz posiekane orzechy dokładnie wymieszać z dodatkiem szczypty soli, a następnie z powstałej masy formować nieduże kulki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować