Zupa warzywna z jarmużem i ziemniaczanymi pulpetami

  • wyświetlono: 62 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kolorowa zupa wielowarzywna z dodatkiem m.in. cennego w wartości odżywcze jarmużu oraz treściwej wkładki w postaci pulpetów z gotowanych ziemniaków, serka wiejskiego i prażonych fistaszków. Prosty i zdrowy sposób na smaczny posiłek.

P10
  • 5 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

2 duże czerwone papryki (łącznie 450 g)
1 duża cukinia (340 g)
200 g oczyszczonego jarmużu
150 g obranej marchewki
110 g pora
100 g oczyszczonego czosnku askalońskiego (cebuloczosnek) – może być dymka
3 obrane ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki selera korzeniowego
2 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżki masła
8 szklanek bulionu warzywnego
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka rozgniecionych suszonych jagód jałowca
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki imbiru mielonego
¼ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
sól do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku

Pulpety:
600 g obranych, gotowanych, gniecionych ziemniaków (mogą być pozostałe z obiadu)
200 g ziarnistego serka wiejskiego 5% tłuszczu
80 g prażonych orzechów ziemnych
szczypta soli

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Zupa warzywna z jarmużem i ziemniaczanymi pulpetami

  • Zupa warzywna z jarmużem i ziemniaczanymi pulpetami1. W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojone w kostkę miąższ papryki i marchewkę, drobno pokrojony por oraz posiekane cebuloczosnek i czosnek, dołożyć liście selera i przyprawy – liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca, gałkę muszkatołową, imbir, chilli. Składniki smażyć 10 min, co jakiś czas mieszając.
  • Zupa warzywna z jarmużem i ziemniaczanymi pulpetami2. Następnie dodać pokrojoną na małe kawałki cukinię i rozdrobniony jarmuż, po czym jeszcze chwilę smażyć. Do zawartości garnka wlać bulion, całość doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 min (do miękkości warzyw). Na końcu do zupy dołożyć bazylię i wymieszać. Potrawę doprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem.
  • Zupa warzywna z jarmużem i ziemniaczanymi pulpetami3. Zupę podawać z dodatkiem ziemniaczanych pulpetów – ziemniaki, serek oraz posiekane orzechy dokładnie wymieszać z dodatkiem szczypty soli, a następnie z powstałej masy formować nieduże kulki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przystawkaporimbirczosnekCukiniamarchewkajarmużowoce jałowcabazyliazupabulion warzywnyorzechy arachidowekolacjaobiadzdrowamasłona ciepłobiały serczerwona paprykagałka muszkatołowataniaziele angielskiekolorowaserek wiejskifistaszkidymkaorzechy ziemnewegetariańskakolorowy pieprzprostawarzywnajarzynowaoryginalnagotowane ziemniakiprażone orzechypożywnaliście lauroweseler korzeniowynatka selerachilli w płatkachz kulkamiaromatycznaprzepis_miesiąca1000serek ziarnistywielowarzywnapozostałe z obiadujagody jałowcaz wkładkąz pulpetamicebuloczosnekczosnek askalońskiz klopsami
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pyszna zupa.

Dodane przez: BABECZKA 35

Zupa ziemniaczana z cebulą, czosnkiem i boczkiem

Pomimo,że zupa nie jest zabielana...

Warmińska z pulpetami

Dodane przez: PolskaGotuje

Zupa warmińska z pulpetami

Studiuję technologię żywności w...

image-1e56cpe

Dodane przez: sweet-amelia

Zupa koperkowa z pęczakiem i pulpetami

Nigdy nie lubiłam koperku, ale...

zupa rybna

Dodane przez: Kasja1986

Zupa rybna z jarmużem i brokułem

Pyszna delikatna zupa rybna.

Toskańska zupa fasolowa z jarmużem

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Toskańska zupa fasolowa z jarmużem

Dziś zabieram Was do słonecznej...

Zupa jarzynowa z chorizo , jarmużem i  pęczakiem.

Dodane przez: joanna1974

Zupa jarzynowa z chorizo , jarmużem i pęczakiem

Chorizo to hiszpańska kiełbasa...