Kolorowa zupa wielowarzywna z dodatkiem m.in. cennego w wartości odżywcze jarmużu oraz treściwej wkładki w postaci pulpetów z gotowanych ziemniaków, serka wiejskiego i prażonych fistaszków. Prosty i zdrowy sposób na smaczny posiłek.
50 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
2 duże czerwone papryki (łącznie 450 g)
1 duża cukinia (340 g)
200 g oczyszczonego jarmużu
150 g obranej marchewki
110 g pora
100 g oczyszczonego czosnku askalońskiego (cebuloczosnek) – może być dymka
3 obrane ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki selera korzeniowego
2 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżki masła
8 szklanek bulionu warzywnego
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka rozgniecionych suszonych jagód jałowca
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki imbiru mielonego
¼ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
sól do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
Pulpety:
600 g obranych, gotowanych, gniecionych ziemniaków (mogą być pozostałe z obiadu)
200 g ziarnistego serka wiejskiego 5% tłuszczu
80 g prażonych orzechów ziemnych
szczypta soli
Zupa warzywna z jarmużem i ziemniaczanymi pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojone w kostkę miąższ papryki i marchewkę, drobno pokrojony por oraz posiekane cebuloczosnek i czosnek, dołożyć liście selera i przyprawy – liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca, gałkę muszkatołową, imbir, chilli. Składniki smażyć 10 min, co jakiś czas mieszając.
2.Następnie dodać pokrojoną na małe kawałki cukinię i rozdrobniony jarmuż, po czym jeszcze chwilę smażyć. Do zawartości garnka wlać bulion, całość doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 min (do miękkości warzyw). Na końcu do zupy dołożyć bazylię i wymieszać. Potrawę doprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem.
3.Zupę podawać z dodatkiem ziemniaczanych pulpetów – ziemniaki, serek oraz posiekane orzechy dokładnie wymieszać z dodatkiem szczypty soli, a następnie z powstałej masy formować nieduże kulki.
Komentarze