REKLAMA

Zupa warzywna z suszonymi pomidorami i piegowatą wkładką ziemniaczano – serową

wyświetlono: 207 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Nietuzinkowa zupa warzywna z przyjemnym aromatem suszonych pomidorów i zapiekaną wkładką z gotowanych ziemniaków, żółtego sera i maku.

opublikowany: 28.10.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Zupa:
    220 g pora
    160 g obranej marchewki
    50 g obranego selera korzeniowego
    45 g szczawiu
    2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 kopiasta łyżka posiekanego lubczyku
    70 g suszonych pomidorów (produkt suszony – nie z zalewy)
    2 łyżki masła
    200 ml śmietanki 30% pasteryzowanej
    7 szklanek niezbyt słonego bulionu warzywnego
    2 liście laurowe
    ½ łyżeczki kulek ziela angielskiego
    ½ łyżeczki suszonych jagód jałowca
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    1/3 łyżeczki mielonej chilli w płatkach
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Wkładka:
    1 – 1,2 kg obranych, gotowanych, gniecionych ziemniaków
    200 g żółtego sera
    2 łyżki suchego maku niebieskiego
    szczypta soli
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Jak zrobić Zupa warzywna z suszonymi pomidorami i piegowatą wkładką ziemniaczano – serową?
Sposób przygotowania:

  • Zupa warzywna z suszonymi pomidorami i piegowatą wkładką ziemniaczano – serową 1. Przygotować wkładkę – mak prażyć kilka min na suchej patelni, ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Ziemniaki, ser i mak zagnieść dłońmi, doprawiając szczyptą soli. Masę luźno wyłożyć do formy (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 30 – 40 min (200 st. C).
  • Zupa warzywna z suszonymi pomidorami i piegowatą wkładką ziemniaczano – serową 2. Przygotować zupę – w garnku rozpuścić masło, dodać pokrojonego w półplastry pora, pokrojoną w kostkę marchewkę i seler oraz posiekany szczaw i pomidory. Dołożyć liście laurowe, ziele angielskie, rozgniecione jagody jałowca, gałkę muszkatołową i chilli. Składniki smażyć 5 min, mieszając. Następnie wlać bulion, całość doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 min (do miękkości składników).
  • Zupa warzywna z suszonymi pomidorami i piegowatą wkładką ziemniaczano – serową 3. Do zawartości garnka wlać śmietankę i dodać posiekaną natkę oraz lubczyk. Zupę ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym gotować jeszcze 2 – 3 min. Danie doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję zupy podawać z dodatkiem zapieczonej wkładki – ciepłej lub wystudzonej.

Porady

Do przygotowania wkładki można wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE