Zupa dyniowa z pomidorem i porem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna sezonowa zupa z dyni z dodatkiem pomidorów, pora i aromatycznych przypraw. Prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, która rozgrzeje nas przy jesiennej plusze.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g miąższu dyni
    400 g mięsistych pomidorów
    250 g oczyszczonego pora
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy lub oleju
    1 L bulionu warzywnego
    2 liście laurowe
    6 kulek ziela angielskiego
    1 łyżeczka całych nasion kminku
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka suszonego oregano
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej
    szczypta chilli w proszku
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa dyniowa z pomidorem i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa dyniowa z pomidorem i porem 1. Kminek uprażyć w suchym rondelku, a następnie utrzeć w moździerzu z dodatkiem obranego i posiekanego czosnku i szczypty soli.
    W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojonego w półplastry pora i smażyć, aż warzywo będzie szkliste. Następnie dodać sparzone, pozbawione skórki i pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną w kostkę dynię, kminek utarty z czosnkiem oraz przyprawy – imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, chilli. Składniki smażyć 15 min, co jakiś czas mieszając.
  • Zupa dyniowa z pomidorem i porem 2. Do zawartości garnka dołożyć liście laurowe, ziele angielskie i suszone zioła oraz wlać bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 10 – 15 min. Na końcu zupę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować