Pyszna sezonowa zupa z dyni z dodatkiem pomidorów, pora i aromatycznych przypraw. Prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, która rozgrzeje nas przy jesiennej plusze.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
700 g miąższu dyni
400 g mięsistych pomidorów
250 g oczyszczonego pora
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
1 L bulionu warzywnego
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka całych nasion kminku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej
szczypta chilli w proszku
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Zupa dyniowa z pomidorem i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kminek uprażyć w suchym rondelku, a następnie utrzeć w moździerzu z dodatkiem obranego i posiekanego czosnku i szczypty soli.
W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojonego w półplastry pora i smażyć, aż warzywo będzie szkliste. Następnie dodać sparzone, pozbawione skórki i pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną w kostkę dynię, kminek utarty z czosnkiem oraz przyprawy – imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, chilli. Składniki smażyć 15 min, co jakiś czas mieszając.
2.Do zawartości garnka dołożyć liście laurowe, ziele angielskie i suszone zioła oraz wlać bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 10 – 15 min. Na końcu zupę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Komentarze