Zupa cebulowa z warzywami i kluskami ryżowymi

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Delikatna w smaku zupa z kolorowej cebuli z dodatkiem aromatycznego selera naciowego oraz kolorowego akcentu w postaci papryki i marchewki. Zupa z pysznymi kluskami kładzionymi z ryżu jaśminowego. Kto spróbuje, na pewno zachwyci się smakiem potrawy.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kluski kładzione:
    100 g suchego ryżu jaśminowego - ugotowanego wg przepisu na opakowaniu
    2 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    szczypta soli

    Zupa:
    160 g czerwonej cebuli
    160 g białej cebuli
    4 grube łodygi selera naciowego (290 g)
    1 duża obrana marchewka (150 g)
    ½ dużej papryki czerwonej – sam miąższ (110 g)
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy lub oleju
    200 g śmietanki kremowej pasteryzowanej 30% tłuszczu
    7 szklanek bulionu warzywnego
    2 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    ¼ łyżeczki chilli w płatkach grubo mielonej
    ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    opcjonalnie – posiekana natka selera naciowego do przybrania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa cebulowa z warzywami i kluskami ryżowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa cebulowa z warzywami i kluskami ryżowymi 1. Składniki przeznaczone na kluski wymieszać i pozostawić na czas przygotowania zupy.
    W szerokim garnku rozgrzać oliwę/olej, wrzucić obraną i pokrojoną w ćwierćplastry cebulę (czerwoną i białą) oraz obrany i posiekany czosnek. Wsypać cukier trzcinowy, owoce kolendry, nasiona kozieradki, chilli, gałkę muszkatołową, a także po szczypcie soli i pieprzu. Smażyć 10 min, często mieszając. Następnie dołożyć drobno pokrojone pozostałe warzywa - seler naciowy, marchewkę i paprykę i smażyć jeszcze 5 min, mieszając. Składniki zalać bulionem i całość doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 – 20 min (do miękkości składników).
  • Zupa cebulowa z warzywami i kluskami ryżowymi 2. Do zawartości garnka wlać śmietankę, wymieszać i ponownie zagotować. Na wrzącą zupę kłaść za pomocą łyżeczki deserowej porcje masy na kluski – w międzyczasie przemieszać, by ciasto się nie posklejało. Całość gotować jeszcze 2 – 3 min od momentu ponownego zawrzenia. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie każdą porcję posypać posiekaną natką selera naciowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować