Zupa cebulowa z warzywami i kluskami ryżowymi

  • wyświetlono: 281 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Delikatna w smaku zupa z kolorowej cebuli z dodatkiem aromatycznego selera naciowego oraz kolorowego akcentu w postaci papryki i marchewki. Zupa z pysznymi kluskami kładzionymi z ryżu jaśminowego. Kto spróbuje, na pewno zachwyci się smakiem potrawy.

P10
  • 8 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

Kluski kładzione:
100 g suchego ryżu jaśminowego - ugotowanego wg przepisu na opakowaniu
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
szczypta soli

Zupa:
160 g czerwonej cebuli
160 g białej cebuli
4 grube łodygi selera naciowego (290 g)
1 duża obrana marchewka (150 g)
½ dużej papryki czerwonej – sam miąższ (110 g)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy lub oleju
200 g śmietanki kremowej pasteryzowanej 30% tłuszczu
7 szklanek bulionu warzywnego
2 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
¼ łyżeczki chilli w płatkach grubo mielonej
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
opcjonalnie – posiekana natka selera naciowego do przybrania

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa cebulowa z warzywami i kluskami ryżowymi

  • Zupa cebulowa z warzywami i kluskami ryżowymi1. Składniki przeznaczone na kluski wymieszać i pozostawić na czas przygotowania zupy.
    W szerokim garnku rozgrzać oliwę/olej, wrzucić obraną i pokrojoną w ćwierćplastry cebulę (czerwoną i białą) oraz obrany i posiekany czosnek. Wsypać cukier trzcinowy, owoce kolendry, nasiona kozieradki, chilli, gałkę muszkatołową, a także po szczypcie soli i pieprzu. Smażyć 10 min, często mieszając. Następnie dołożyć drobno pokrojone pozostałe warzywa - seler naciowy, marchewkę i paprykę i smażyć jeszcze 5 min, mieszając. Składniki zalać bulionem i całość doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 – 20 min (do miękkości składników).
  • Zupa cebulowa z warzywami i kluskami ryżowymi2. Do zawartości garnka wlać śmietankę, wymieszać i ponownie zagotować. Na wrzącą zupę kłaść za pomocą łyżeczki deserowej porcje masy na kluski – w międzyczasie przemieszać, by ciasto się nie posklejało. Całość gotować jeszcze 2 – 3 min od momentu ponownego zawrzenia. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie każdą porcję posypać posiekaną natką selera naciowego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przystawkaczosnekmarchewkaoliwazupaseler naciowybulion warzywnykluski kładzionekremówkaczerwona cebulakolacjaobiadna ciepłoczerwona paprykagałka muszkatołowataniapapryka słodkasmietankakremowacebulowawegetariańskaryż jaśminowyprostawarzywnajarzynowaoryginalnaorientalnaz kluskamibiała cebuladelikatnacukier trzcinowyśmietankowapożywnachilli w płatkachnasiona kozieradkiaromatycznaefektownałagodnaowoce kolendryprzepis_miesiąca1000kluski ryżowe

Komentarze

Podobne przepisy

pieczarkowa z lanymi kluskami

Dodane przez: Beata5

zupa pieczarkowa z lanymi kluskami

delikatna i smaczna

Zupa cebulowa

Dodane przez: Ola1984

Zupa cebulowa z majerankiem i serowymi grzankami

Pyszna zupa cebulowa z serowymi...

Zupa pieczarkowa z pomidorkami, papryką i kluskami kładzionymi

Dodane przez: JustKuchcik

Zupa pieczarkowa z pomidorkami, papryką i...

Zupa pieczarkowa w niestandardowej...

zupa jeżynowa

Dodane przez: Klaudia0318

Zupa jeżynowa z kluskami

Przepis dostałam od babci. To moja...

Zupa ziemniaczana z papryką i kluskami kładzionymi z krakersów

Dodane przez: JustKuchcik

Zupa ziemniaczana z papryką i kluskami kładzionymi...

Tego jeszcze nie było. Kluski kładzione...

Zupa mleczna z kluskami lanymi

Dodane przez: zielonakuchniablog

Zupa mleczna z kluskami lanymi

Chociaż potrawa banalna, to jedna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE