Zupa w stylu tajskim z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ostro-kwaśna, lekka zupa z kurczakiem, pieczarkami i pak choi.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kurczak (filet, polędwiczki lub mięso z udka) - 400 g
    Kapusta chińska Pak Choi - 1 sztuka
    Pieczarki - 300 g
    Marchew - 1 sztuka
    Mleko kokosowe - 1 puszka 400 ml
    Pasta Tom Yum - 30 g
    Liść limonki kafir - 3 sztuki
    Imbir - kawałek około 2cm
    Makaron ryżowy - 100-150 g
    Świeża kolendra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa w stylu tajskim z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa w stylu tajskim z kurczakiem 1. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Po przygotowaniu układamy w miseczkach lub talerzach.

    Kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki w plastry, marchew ścinamy np. obieraczką do warzyw. Pak choi kroimy na 4 kawałki

    W garnku podgrzewamy 1,5 l wody. Kiedy zacznie się gotować, dodajemy mleko kokosowe, pastę Tom Yum, imbir w kawałki i liście kafir. Dodajemy kurczaka i marchewkę. Gotujemy na małym ogniu. Po 10 minutach dodajemy pieczarki. Po 5 kolejnych minutach dodajemy kapustę pak choi. Gotujemy jeszcze 5 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku, ale raczej nie będzie takiej potrzeby, ponieważ pasta Tom Yum jest bardzo bogata w smaku.

    Makaron zalewamy zupą, na każdej porcji układamy ćwiartkę kapusty. Przed podaniem posypujemy listkami kolendry.

Porady

Makaron ryżowy można zastąpić sojowym lub innym makaronem azjatyckim.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować