Ostro-kwaśna, lekka zupa z kurczakiem, pieczarkami i pak choi.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Kurczak (filet, polędwiczki lub mięso z udka) - 400 g
Kapusta chińska Pak Choi - 1 sztuka
Pieczarki - 300 g
Marchew - 1 sztuka
Mleko kokosowe - 1 puszka 400 ml
Pasta Tom Yum - 30 g
Liść limonki kafir - 3 sztuki
Imbir - kawałek około 2cm
Makaron ryżowy - 100-150 g
Świeża kolendra
Zupa w stylu tajskim z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Po przygotowaniu układamy w miseczkach lub talerzach.
Kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki w plastry, marchew ścinamy np. obieraczką do warzyw. Pak choi kroimy na 4 kawałki
W garnku podgrzewamy 1,5 l wody. Kiedy zacznie się gotować, dodajemy mleko kokosowe, pastę Tom Yum, imbir w kawałki i liście kafir. Dodajemy kurczaka i marchewkę. Gotujemy na małym ogniu. Po 10 minutach dodajemy pieczarki. Po 5 kolejnych minutach dodajemy kapustę pak choi. Gotujemy jeszcze 5 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku, ale raczej nie będzie takiej potrzeby, ponieważ pasta Tom Yum jest bardzo bogata w smaku.
Makaron zalewamy zupą, na każdej porcji układamy ćwiartkę kapusty. Przed podaniem posypujemy listkami kolendry.
Porady
Makaron ryżowy można zastąpić sojowym lub innym makaronem azjatyckim.
Komentarze