Tom Kha Gai, to bardzo popularna tajska zupa, nie ma na nią ścisłej receptury, bo ilu kucharzy, to tyle przepisów. Ugotowałam ją po swojemu rezygnując z dodania mleka kokosowego.
60 min
Składniki:
pierś z kurczaka - 1 szt.
pieczarki – 200 g
liście limonki kaffir – 2 szt.
czosnek – 2 ząbki
imbir świeży – mały kawałek
papryczka chili – 1 szt.
czerwona papryka – 1 szt.
świeża kolendra – 1/4 pęczka
pasta TomKha – 50 g
mielona trawa cytrynowa – 1 łyżeczka
sok z limonki – 1 łyżka
sól – do smaku
bulion drobiowy – 1 l
Zupa z kurczakiem w tajskim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w grubą kostkę.
2.Bulion drobiowy zagotować, dodać pokrojoną pierś z kurczaka, zmiażdżony czosnek, liście limonki, pokrojoną papryczkę chili, imbir pokrojony na cieniutkie plasterki i trawę cytrynową.
3.Całość gotować na wolnym ogniu, aż mięso lekko zmięknie, następnie dodać oczyszczone, opłukane i pokrojone na ćwiartki pieczarki i pastę TomKha. Chwilę pogotować i dodać pozbawioną gniazda nasiennego, opłukaną i pokrojoną paprykę. Garnek z zupą zdjąć z ognia i jeśli jest taka potrzeba zupę doprawić do smaku solą.
Komentarze