Zupa szczawiowo-ogórkowa z groszkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i bardzo zdrowa zupa ze szczawiem, kiszonymi ogórkami i kaszą jęczmienną.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Bulion - 2 l
    Kasza jęczmienna - 150 g
    Marchew - 1 sztuka
    Seler - 1/4
    Szczaw - duża garść
    Ogórek kiszony - 3-4 sztuki + 100ml zalewy
    Groszek zielony (może być mrożony) - 100 g
    Jogurt naturalny lub śmietana do zabielenia - 2 łyżki
    Przyprawy: pieprz i sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Zupa szczawiowo-ogórkowa z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szczaw obieramy (odcinamy ogonki, jeśli jest twardy, możemy wyciągnąć główny nerw), kroimy w paseczki. Ogórki kiszone ścieramy na grubych oczkach.

    Kaszę płuczemy lub przelewamy na sicie. Wrzucamy ją do gotującego się bulionu, razem z pokrojoną marchewką i selerem.
    Gotujemy na małym ogniu do miękkości - około 15 minut. Teraz dodajemy groszek, szczaw i ogórki, dolewamy też zalewę spod ogórków. Zupę gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli jest mało kwaśna można dodać jeszcze trochę zalewy. Na końcu zabielamy jogurtem lub śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować