Zupa szczawiowa

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Gdy tylko zbliża się wiosna warto korzystać z tego, co znaleźć możemy w naszych ogródkach. Np. ze szczawiu.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - szczaw: 2 pęczki
    - kości na zupę: 2 sztuki
    - woda: 2 litry
    - ziemniaki: 10 sztuk
    - marchew: 2 sztuki
    - ziele angielskie: 3 sztuki
    - pieprz ziarnisty: 4 sztuki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - śmietana: 2 łyżki
    - sól do smaku: 4 szczypty
    - pieprz do smaku: 4 szczypty
    - jaja ugotowane na twardo: 5 sztuk
    - masło: 2 łyżki
    - sok z cytryny do smaku: 3 łyżeczki
    - natka pietruszki posiekana: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy kości i zalewamy je zimną wodą, gotujemy wywar. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do gotującego się w garnku wywaru i gotujemy do miękkości wraz z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i liściem laurowym. W międzyczasie szczaw oczyszczamy i kroimy dość drobno. W garnku rozpuszczamy masło i podduszamy na nim szczaw. Następnie przekładamy szczaw do gotującego się wywaru. Po kilku minutach gotowania zabielamy zupę śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy również dodać sok z cytryny. Zupę podjemy z ugotowanymi na twardo jajkami i posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować