Zupa " Ryżanka "

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Z tej okazji zachciało mi się w końcu coś zjeść i padło na zupę ryżankę którą mama bardzo często nam gotowała w czasie choroby i powiem wam że stawia na nogi jak nie wiadomo który lek

  • 5 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa kurza,
    2 łyżki suszonej włoszczyzny,
    1 średnia marchew,
    1 średni korzeń pietruszki,
    4 ziarenka ziela angielskiego,
    1 mały liść laurowy,
    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    3/4 szklanki ryżu szklanka poj. 210 ml - 10 łyżek,
    1 łyżka lub mały pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa " ryżanka " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać umyte porcje rosołowe, marchew i korzeń pietruszki pokrojone dowolnie kto jak lubi, całość zagotować a następnie zmniejszyć gaz zebrać powstałe szumowiny i gotować na bardzo wolnym ogniu w międzyczasie wsypując do wywaru suszoną włoszczyznę oraz przyprawę uniwersalną, ziela angielskie i liść laurowy, gotować do miękkości suszonej włoszczyzny. Jak już włoszczyzna jest miękka wtedy wsypać ryż i gotować na bardzo wolnym ogniu do jego miękkości
  • zupa 2. Gdy już ryż w wywarze jest wystarczająco miękki, doprawić zupę jeszcze według swego smaku a na koniec wsypać drobno pokrojoną natkę pietruszki i pod pół przykrytą pokrywką pogotować chwilkę na bardzo wolnym ogniu aby powstał smaczny aromatyczny rosołowo ryżowy smak
  • zupa 3. Taka zupa rosołowo ryżowa świetnie nadaje się na rozgrzanie w czasie przeziębienia, można na koniec gotowania się zupy dodać drobno posiekany czosnek tak mniej więcej ze cztery ząbki na cały garnek. Przed podaniem można również posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować