Zupa ryżanka

4.43 (203 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chociaż od tylu lat jestem gospodynią domową, ciągle uczę się gotować coś nowego. Starszy syn, mimo że już założył własną rodzinę, lubi wpadać z żoną na „obiadki mamusi”. Zajadają się też tą zupą.

Składniki:

  • ● porcja rosołowa z kurczaka
    ● 3 marchewki
    ● pietruszka
    ● kawałek selera
    ● por
    ● ok. 1/2 kg ziemniaków
    ● 1 woreczek ryżu
    ● kostka bulionowa
    ● 1 listek laurowy
    ● szczypta lubczyku
    ● czarny pieprz ziarnisty
    ● sól
    ● natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.43 (203 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ryżanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki, pietruszkę, selera
    i pora obieramy, myjemy i kroimy.
    Natkę pietruszki siekamy.
  • Zupa ryżanka 2. Porcję rosołową dokładnie
    myjemy, zalewamy 2 litrami wody
    i gotujemy wywar. Gdy zacznie
    wrzeć, dodajemy kostkę
    bulionową, włoszczyznę, liść
    laurowy, kilka ziaren pieprzu
    oraz szczyptę lubczyku. Solimy
    do smaku. Ziemniaki obieramy,
    myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy
    do wywaru.
  • 3. Ryż gotujemy na półtwardo
    w oddzielnym garnku. Gdy kurczak
    i warzywa będą mięk kie,
    wyjmujemy mięso, obieramy
    z kości, kroimy i wkładamy do
    zupy. Dodajemy ryż. Mieszamy
    i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
    Zupę z kawałkami mięsa i warzyw
    rozlewamy do talerzy i posypujemy
    natką pieruszki.

Porady

● Do zupy możemy też dodać przysmażony z cebulką boczek lub kiełbasę. ● Dla wzbogacenia smaku do zupy możemy też wsypać puszkę zielonego groszku. ● Aby smak wywaru był bardziej intensywny, porcję rosołową lepiej zalać zimną wodą i dopiero wtedy zagotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować