Pomidorowa ryżanka

5 (149 ocen)

Zdobywca nagrody

To jedna z ulubionych zup mojego dzieciństwa. Mama zawsze gotowała ją, gdy bolał mnie brzuszek. Zupa jest bardzo lekka, sycąca i zdrowa, a jaka szybka do przygotowania.

Składniki:


  • 100g ryżu,
    5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
    2l wody,
    2 skrzydełka z kurczaka,
    1 udko z kurczaka,
    2 marchewki,
    1 pietruszka,
    1 mały por,
    kawałek selera,
    1 liść laurowy,
    2 ziela angielskie,
    3 kulki pieprzu,
    szczypta lubczyku,
    słodka i ostra papryka,
    sól,
    pieprz,
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pomidorowa ryżanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz pieprz i gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut pod przykryciem. Gdy powstaną szumowiny zbieramy je łyżką. W tym czasie marchewki, seler i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach tarki, zaś pora kroimy w talarki. Do zupy wsypujemy sypki ryż, dorzucamy warzywa i gotujemy do miękkości warzyw i ryżu, około 15-20 minut. Pod koniec do zupy dodajemy koncentrat i przyprawy. Zupę podajemy samą lub z pieczywem. Życzę smacznego :-) Uwaga: 1) Mięso możemy wyjąć, obrać, pokroić i włożyć do zupy, aby wzbogacić jej smak, lub zjeść samo. 2)Do zupy można dodać 1-2 pokrojone w kostkę ziemniaki, będzie wówczas bardziej sycąca. Dodajemy je wówczas razem z ryżem i warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Włoszczyzna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować