Smak zupy gulaszowej można zaostrzyć pieprzem cayenne lub pastą z ostrej papryki-dla tych lubiących ostre smaki.Jedna z najsmaczniejszych węgierskich zup.Każdy ma swoją ulubioną wersję ja też...:)
50 min
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1/2 pora
1/2 papryki czerwonej
2 marchewki
4 ziemniaki
1 pietruszka
2 pomidory
1 puszka przecieru pomidorowego
2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
kawałek ostrej papryki chili
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka mąki do zawiesiny
sól pieprz do smaku
Zupa gulaszowa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w drobną kostkę oprószyć papryką słodką,solą oraz pieprzem przełożyć do rondla wlać 2 łyżki oleju zamieszać i odstawić na 30 minut. W tym czasie obrać i pokroić resztę warzyw.Mięso obsmażyć dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,por, warzywa podlać wodą i gotować do miękkości-około 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem,pomidory sparzyć obrać ze skórki pokroić dodać do zupy wraz z przecierem i winem pogotować 5-6 minut,doprawić do smaku majerankiem ewentualnie solą i pieprzem,zagęścić mąką rozrobioną z małą ilością wody,zagotować,podawać gorącą z kromką pszennego pieczywa.
Komentarze