Zupa gulaszowa z kurczakiem

4.5 (175 ocen)

  • 50 min

Smak zupy gulaszowej można zaostrzyć pieprzem cayenne lub pastą z ostrej papryki-dla tych lubiących ostre smaki.Jedna z najsmaczniejszych węgierskich zup.Każdy ma swoją ulubioną wersję ja też...:)

  • 50 min

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
    1/2 pora
    1/2 papryki czerwonej
    2 marchewki
    4 ziemniaki
    1 pietruszka
    2 pomidory
    1 puszka przecieru pomidorowego
    2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
    kawałek ostrej papryki chili
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka mąki do zawiesiny
    sól pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa gulaszowa Wina Gulasz

Zupa gulaszowa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w drobną kostkę oprószyć papryką słodką,solą oraz pieprzem przełożyć do rondla wlać 2 łyżki oleju zamieszać i odstawić na 30 minut. W tym czasie obrać i pokroić resztę warzyw.Mięso obsmażyć dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,por, warzywa podlać wodą i gotować do miękkości-około 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem,pomidory sparzyć obrać ze skórki pokroić dodać do zupy wraz z przecierem i winem pogotować 5-6 minut,doprawić do smaku majerankiem ewentualnie solą i pieprzem,zagęścić mąką rozrobioną z małą ilością wody,zagotować,podawać gorącą z kromką pszennego pieczywa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pomidor Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować