Zupa pomidorowa

4.98 (147 ocen)

najczęściej ją robię z rosołu który został z niedzieli. W sezonie ze świeżych pomidorów, zaś w zimie z koncentratu pomidorowego.

Składniki:

  • ok 2-3l rosołu lub woda +marchew+pietruszka korzeń
    kostka rosołowa Winiary
    ok 100g koncentratu pomidorowego lub 4 większe świeże pomidory
    2-3 łyżeczki śmietany kwaśnej
    1 łyżeczka mąki pszennej
    przyprawy: sól, pieprz, wegeta, maggi, zioła prowansalskie,
Wystaw ocenę:

4.98 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W przypadku gdy posiadamy rosół, należy go zagotować, gdy go nie posiadamy należy do gorącej wody wrzucić kostkę rosołową, dodać wegetę, pieprz i odrobinę soli. Marchewkę i pietruszkę korzeń obrać, pokroić w słupki i wrzucić do wywaru, pogotować aż zmięknie.
  • 2. Dodać koncentrat pomidorowy. Mąkę pszenną dokładnie rozmieszać w odrobinie wody, dodać śmietanę, dodać szczyptę soli, wymieszać. Wlać chochelkę zupy pomidorowej, aby zahartować, wymieszać i wlać do całości zupy. Zagotować. Doprawić do smaku: solą, pieprzem, maggą.

Porady

W sezonie letnim zamiast koncentratu pomidorowego można użyć świeżych pomidorów. Należy pokroić je na mniejsze kawałki i przesmażyć na margarynie, a następnie przetrzeć przez sitko do wywaru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koncentrat pomidorowy Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować