Zupa pomidorowa

5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis na tę smaczną zupę dostałam od mamy, ale go zmodyfikowałam. Zupę polubiła nawet moja córeczka, która zwykle jest niejadkiem.

Składniki:

  • 2 skrzydełka z kurczaka
    1/2 kostki rosołowej (najlepiej cielęcej)
    2 średnie marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    puszka pomidorów
    mała cebula
    1-2 ząbki czosnku
    przyprawy: oregano, bazylia, papryka słodka lub ostra papryczka w minikostce
    (jeśli zupa ma być ostrzejsza), sól, pieprz, maggi
    ok. 1/2 szklanki śmietany 30-proc.
    1-2 łyżki mąki
    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte skrzydełka zalewamy ok. 1,5 l wody i zagotowujemy. Do wrzącego wywaru wkładamy pokrojone marchewki, pietruszkę i selera oraz kostkę rosołową. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut.
  • 2. W rondelku szklimy na oleju posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojony czosnek i rozdrobnione pomidory z zalewą. Chwilę smażymy, dodajemy bazylię,
    oregano i paprykę.
  • Zupa pomidorowa 3. Do wywaru dodajemy podsmażone pomidory, gotujemy kilka minut. Skrzydełka wyjmujemy, zupę miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i maggi.
  • 4. Mąkę mieszamy z małą ilością wody, dodajemy śmietanę i mieszamy. Zupę zagotowujemy. Wlewamy mąkę ze śmietaną, chwilę gotujemy i zdejmujemy
    z ognia.

Porady

● Jeśli zupa jest za jasna, można dodać więcej pomidorów lub trochę koncentratu pomidorowego. ● W sezonie pomidory z puszki można zastąpić świeżymi– wystarczy ok. 1/2 kg. Wybieramy egzemplarze miękkie i bardziej dojrzałe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować