Zupa pieczarkowa z ziemniakami

1 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś w mojej kuchni zagościła jedna z najbardziej lubianych zup czyli pieczarkowa, u nas z ziemniakami ale często widuję na grupach jak gotują zupy pieczarkowe z makaronem u mnie czasem taką zjemy ale bardziej smakuje nam właśnie z dodatkiem ziemniaków

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g tłuszczu z gęsi,

    8 średniej wielkości ziemniaków,

    8 dużych pieczarek,

    1 opakowanie zupy w proszku 44 g,

    3 solidne łyżki śmietany 12 %,

    1 średnia marchew,

    1 mały korzeń pietruszki,

    1 mały kawałek pora ( część zielona ),

    2 liście laurowe,

    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

    1 łyżeczka cukru,

    1 mały kawałek selera korzeń,

    0,5 pęczka świeżej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pieczarkowa z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać tłuszcz gęsi lub jeśli ktoś nie ma możliwości tłuszczu to dodać dwie łyżki smalcu z gęsi który można kupić, wkroić dowolnie marchew, korzeń pietruszki oraz korzeń selera, wsypać przyprawę uniwersalną, dodać ziela angielskie i liście laurowe oraz dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw i ziemniaków, jak już wszystko jest wystarczająco miękkie wtedy dodać pieczarki razem z nóżkami oczyszczone i pokrojone dowolnie, zamieszać zagotować i dodać drobno pokrojony por tak jeszcze pogotować przez chwilę do miękkości pieczarek
  • zupa 2. W międzyczasie gdy zupa gotuje się na wolnym ogniu przygotować zupę pieczarkową w proszku, do słoika wlać pół szklanki wody dodać śmietanę wsypać zupę w proszku oraz łyżeczkę cukru i kilka łyżek gorącego wywaru z zupy zakręcić słoik i energicznym ruchem wstrząsnąć aby wszystko razem się połączyło. Tak przygotowaną zupę w proszku ze śmietaną wlać do gotującego się wywaru i pogotować tak z pięć minut na wolnym ogniu. Na koniec zdjąć z ognia i dodać drobno pokrojoną świeżą natkę pietruszki zamieszać i gotowe można jeszcze doprawić według swego smaku
  • zupa 3. Ugotowana zupa wyszła nie dość że smaczna to jeszcze bardzo aromatyczna dzięki dodanej zupie w proszku, jeżeli ktoś nie lubi z ziemniakami może według tego przepisu ugotować z makaronem z tym że makaron ugotować albo osobno albo dodać pod koniec gotowania się wywaru na warzywach ale decyzja należy już do państwa, zupę bardzo polecam
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować