Już wczoraj wieczorem miałam pomysł na dzisiejszą zupę właśnie taką gotował mój dziadziuś i mama gotuje do dziś koniecznie z ziemniakami i makaronem mój dodatek to zabielenie zupy serkami topionymi.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
600 g porcji rosołowych z kurczaka,
5 łyżek warzyw z mieszanki siedmioskładnikowej,
75 g korzeń pietruszki,
500 g świeżych pieczarek,
2 łyżki masła prawdziwego,
6 ziemniaków ( u mnie młode ),
3 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
5 łyżek makaronu gwiazdki,
2 serki topione gouda po 100 g każdy,
20 g natki pietruszki ( mały pęczek ).
Zupa pieczarkowa z ziemniakami i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte i podzielone na części porcję rosołową oraz warzywa z mieszanki siedmioskładnikowej. Po chwili wkroić obrany i pokrojony w grubsze plastry korzeń pietruszki. Gotować do miękkości porcji rosołowych w czasie gotowania na małym ogniu dodać przyprawę uniwersalną oraz ziela angielskie oraz liść laurowy. Gdy porcja jest już wystarczająco miękka dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i od czasu zagotowania się wywaru z ziemniakami gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.
2.Jak w wywarze gotującym się z ziemniakami, ziemniaki są już miękkie wtedy wsypać makaron kto jaki ma ochotę i gotować na średnim ogniu do miękkości dodanego makaronu w międzyczasie co jakiś czas przemieszać aby makaron nie przystał do dna garnka. W czasie gdy zupa z ziemniakami i makaronem się gotuje przygotować pieczarki, a mianowicie oczyścić je i pokroić razem z nóżkami na dowolne plastry ( wiem że niektórzy nie oczyszczają pieczarek ). Na patelnię dodać masło rozpuścić go przełożyć przygotowane pieczarki i podsmażyć je do czasu wyparowania z nich wody.
3.Gdy mamy już przygotowane pieczarki a makaron w zupie jest miękki wtedy dodać do zupy pieczarki pogotować z dziesięć minut na wolnym ogniu, następnie wkroić natkę pietruszki a w czasie gdy zupa się gotuje przygotować serki topione. Do salaterki przełożyć z opakowań serki dodać kilka łyżek gorącego wywaru z zupy, serki rozgnieść widelcem razem z wywarem a następnie zmiksować małym robotem kuchennym tak aby nie było grudek z serka.
4.Do gotującej się na wolnym ogniu zupy wlać przygotowane wcześniej serki topione, szybkim ruchem łyżki zamieszać aby serki się nie zważyły, doprawić jeszcze do smaku przyprawą uniwersalną i cały czas mieszając pogotować zupę tak około pięć do dziesięciu minut. Ugotowaną aromatyczną zupę zdjąć z ognia.
5.Gotową jeszcze gorącą zupę podaję z dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu czarnego tak jak lubię. Pieprz można pominąć jeżeli ktoś nie lubi. Zupę można jeść z kromką chleba jeżeli ktoś tak lubi u mnie właśnie syn tak jada do każdej zupy musi u niego być chleb. Myślę że serek świetnie zastąpi śmietanę, ponieważ zupa sama w sobie jest wystarczająco tłusta.
Komentarze