Zupa pieczarkowa z ziemniakami i makaronem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Już wczoraj wieczorem miałam pomysł na dzisiejszą zupę właśnie taką gotował mój dziadziuś i mama gotuje do dziś koniecznie z ziemniakami i makaronem mój dodatek to zabielenie zupy serkami topionymi.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g porcji rosołowych z kurczaka,
    5 łyżek warzyw z mieszanki siedmioskładnikowej,
    75 g korzeń pietruszki,
    500 g świeżych pieczarek,
    2 łyżki masła prawdziwego,
    6 ziemniaków ( u mnie młode ),
    3 ziarenka ziela angielskiego,
    1 liść laurowy,
    1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    5 łyżek makaronu gwiazdki,
    2 serki topione gouda po 100 g każdy,
    20 g natki pietruszki ( mały pęczek ).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte i podzielone na części porcję rosołową oraz warzywa z mieszanki siedmioskładnikowej. Po chwili wkroić obrany i pokrojony w grubsze plastry korzeń pietruszki. Gotować do miękkości porcji rosołowych w czasie gotowania na małym ogniu dodać przyprawę uniwersalną oraz ziela angielskie oraz liść laurowy. Gdy porcja jest już wystarczająco miękka dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i od czasu zagotowania się wywaru z ziemniakami gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.
  • zupa 2. Jak w wywarze gotującym się z ziemniakami, ziemniaki są już miękkie wtedy wsypać makaron kto jaki ma ochotę i gotować na średnim ogniu do miękkości dodanego makaronu w międzyczasie co jakiś czas przemieszać aby makaron nie przystał do dna garnka. W czasie gdy zupa z ziemniakami i makaronem się gotuje przygotować pieczarki, a mianowicie oczyścić je i pokroić razem z nóżkami na dowolne plastry ( wiem że niektórzy nie oczyszczają pieczarek ). Na patelnię dodać masło rozpuścić go przełożyć przygotowane pieczarki i podsmażyć je do czasu wyparowania z nich wody.
  • zupa 3. Gdy mamy już przygotowane pieczarki a makaron w zupie jest miękki wtedy dodać do zupy pieczarki pogotować z dziesięć minut na wolnym ogniu, następnie wkroić natkę pietruszki a w czasie gdy zupa się gotuje przygotować serki topione. Do salaterki przełożyć z opakowań serki dodać kilka łyżek gorącego wywaru z zupy, serki rozgnieść widelcem razem z wywarem a następnie zmiksować małym robotem kuchennym tak aby nie było grudek z serka.
  • zupa 4. Do gotującej się na wolnym ogniu zupy wlać przygotowane wcześniej serki topione, szybkim ruchem łyżki zamieszać aby serki się nie zważyły, doprawić jeszcze do smaku przyprawą uniwersalną i cały czas mieszając pogotować zupę tak około pięć do dziesięciu minut. Ugotowaną aromatyczną zupę zdjąć z ognia.
  • zupa 5. Gotową jeszcze gorącą zupę podaję z dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu czarnego tak jak lubię. Pieprz można pominąć jeżeli ktoś nie lubi. Zupę można jeść z kromką chleba jeżeli ktoś tak lubi u mnie właśnie syn tak jada do każdej zupy musi u niego być chleb. Myślę że serek świetnie zastąpi śmietanę, ponieważ zupa sama w sobie jest wystarczająco tłusta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować