Zupa ogórkowa zabielana z koperkiem na żeberku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zupa ogórkowa jest jedną z moich ulubionych. Ta wersja smakuje pysznie, jest delikatna o wyczuwalnym aromacie koperku i bardzo sycąca. Idealna na chłodniejsze dni.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Bulion:
    -1 żeberko o wadze około 400-500 g
    -1 pęczek włoszczyzny
    -1 pęczek natki pietruszki
    -1 płaska łyżeczka ziarenek pieprzu
    -4 ziarna ziela angielskiego
    -3 liście laurowe
    -2 l wody

    Dodatki do zupy:
    -0,5 kg ogórków kiszonych
    -0,5 kg ziemniaków
    -0,5 l wody z ogórków kiszonych
    -1 marchew
    -1 pietruszka
    -1 pęczek kopru
    -50 ml płynnej śmietany kremówki 36%
    -2 łyżki przyprawy uniwersalnej naturalnej
    -pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa zabielana z koperkiem na żeberku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Żeberko podzielone na cztery części zalewamy wodą. Zagotowujemy, gdy się wyszumuje zdejmujemy pianę, dodajemy pozostałe składniki bulionu i gotujemy godzinę na wolnym ogniu.
  • 2 2. Po tym czasie warzywa wyławiamy z zupy i wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków (15-20 minut). Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew, pietruszkę i kiszone ogórki. Wlewamy wodę z ogórków, dodajemy przyprawę uniwersalną, gotujemy 20 minut. Po tym czasie wyławiamy mięso, usuwamy kości i kroimy mięso w kostkę, dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy pieprzem według uznania, zagotowujemy, wlewamy ciągle mieszając śmietanę. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy drobno posiekany koper, dokładnie mieszamy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować