Zupa ogórkowa jest jedną z moich ulubionych. Ta wersja smakuje pysznie, jest delikatna o wyczuwalnym aromacie koperku i bardzo sycąca. Idealna na chłodniejsze dni.
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Bulion:
-1 żeberko o wadze około 400-500 g
-1 pęczek włoszczyzny
-1 pęczek natki pietruszki
-1 płaska łyżeczka ziarenek pieprzu
-4 ziarna ziela angielskiego
-3 liście laurowe
-2 l wody
Dodatki do zupy:
-0,5 kg ogórków kiszonych
-0,5 kg ziemniaków
-0,5 l wody z ogórków kiszonych
-1 marchew
-1 pietruszka
-1 pęczek kopru
-50 ml płynnej śmietany kremówki 36%
-2 łyżki przyprawy uniwersalnej naturalnej
-pieprz
Zupa ogórkowa zabielana z koperkiem na żeberku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberko podzielone na cztery części zalewamy wodą. Zagotowujemy, gdy się wyszumuje zdejmujemy pianę, dodajemy pozostałe składniki bulionu i gotujemy godzinę na wolnym ogniu.
2.Po tym czasie warzywa wyławiamy z zupy i wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków (15-20 minut). Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew, pietruszkę i kiszone ogórki. Wlewamy wodę z ogórków, dodajemy przyprawę uniwersalną, gotujemy 20 minut. Po tym czasie wyławiamy mięso, usuwamy kości i kroimy mięso w kostkę, dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy pieprzem według uznania, zagotowujemy, wlewamy ciągle mieszając śmietanę. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy drobno posiekany koper, dokładnie mieszamy. Smacznego!
Komentarze