Zupa klopsowa zabielana

5 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

yszna zupa klopsowa często gości u nas w chłodniejsze dni, prosta i pożywna, przez wielu zapomniana. Taką zupę pamiętam z domu rodzinnego, zawsze bardzo lubiłam, więc podzielę się z Wami przepisem kto jeszcze nigdy nie jadł i nie zna. W zasadzie to zupa jednogarnkowa, ja jednak zawsze gotuje ziemniaki osobno, pokrojone na większe kawałki. Wedle życzenia syna podaje w dwóch osobnych talerzach lub na talerzu od zupy razem. W moim domu raczej jemy mało zup, chłopaki wolą konkrety i ziemniaki ponad wszystko, ale ta zupa zwyciężyła. W tym miesiącu klopsową gotowałam już dwa razy. W mojej kuchni nie ma nudy, zawsze coś się dzieje, jak nie na obiad, to na deser. Nie mam problemu co zrobić na obiad, zawsze jest jakiś pomysł, jedyny problem to taki co zrobić w pierwszej kolejności, a teraz jeszcze doszedł problem, kto idzie na zakupu…

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Zupa:

    2 średnie marchewki
    kawałek selera
    mały por
    cebula opcjonalnie
    3 ziela angielskie
    2 listki laurowe
    pół szkl. śmietany +-
    1 łyżka mąki
    1 łyżeczka cukru
    1-2 łyżki octu spirytusowego lub sok z ogórków kiszonych, kapusty kiszonej, zakwas do żurku
    opcjonalnie kostka rosołowa
    zieleninka do posypania zupy, koperek lub natka pietruszki

    Klopsiki:

    ok. 1 kg mielonego wieprzowego
    sól ziołowa do smaku
    pieprz do smaku
    2 łyżki majeranku
    ulubiona przyprawa do mielonego
    1 jajko L
    3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zupa klopsowa zabielana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę i wrzucić włoszczyznę, ziele angielskie i listki laurowe, opaloną cebulę i zagotować.

    Do miski wrzucić mięso mielone, wbić jajko i dodać przyprawy, śmietanę i bułkę tartą, całość wyrobić ręką. W razie konieczności doprawić jeszcze solą i pieprzem. Formować w dłoniach zgrabne klopsiki, wrzucać je na gotujący się wywar ( w tym momencie możesz też dodać pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, jeśli lubisz dania jednogarnkowe). Zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 – 20 min.

    W śmietanie rozrobić łyżkę mąki- do śmietany dodać chochle zupy, następnie wlewać cienkim strumieniem do garnka, cały czas mieszając. Na koniec doprawić solą, cukrem oraz octem ( ocet można zastąpić sokiem z ogórków, kapusty kiszonej lub zakwasem do żurku ) i dodać jeszcze łyżkę majeranku. Zupa jest najlepsza, gdy postoi 2, 3 godz. a na drugi dzień to już w ogóle… pyszna. Zupy u mnie w domu gotuje zawsze na 2 dni.

    Smacznego.

Porady

Ocet można zastąpić sokiem z ogórków, kapusty kiszonej lub zakwasem do żurku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Warzywa Włoszczyzna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować