Zupa klopsowa zabielana

  • wyświetlono: 161 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

yszna zupa klopsowa często gości u nas w chłodniejsze dni, prosta i pożywna, przez wielu zapomniana. Taką zupę pamiętam z domu rodzinnego, zawsze bardzo lubiłam, więc podzielę się z Wami przepisem kto jeszcze nigdy nie jadł i nie zna. W zasadzie to zupa jednogarnkowa, ja jednak zawsze gotuje ziemniaki osobno, pokrojone na większe kawałki. Wedle życzenia syna podaje w dwóch osobnych talerzach lub na talerzu od zupy razem. W moim domu raczej jemy mało zup, chłopaki wolą konkrety i ziemniaki ponad wszystko, ale ta zupa zwyciężyła. W tym miesiącu klopsową gotowałam już dwa razy. W mojej kuchni nie ma nudy, zawsze coś się dzieje, jak nie na obiad, to na deser. Nie mam problemu co zrobić na obiad, zawsze jest jakiś pomysł, jedyny problem to taki co zrobić w pierwszej kolejności, a teraz jeszcze doszedł problem, kto idzie na zakupu…

Zdjęcie do publikacji.
  • 1 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Zupa:

2 średnie marchewki
kawałek selera
mały por
cebula opcjonalnie
3 ziela angielskie
2 listki laurowe
pół szkl. śmietany +-
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżki octu spirytusowego lub sok z ogórków kiszonych, kapusty kiszonej, zakwas do żurku
opcjonalnie kostka rosołowa
zieleninka do posypania zupy, koperek lub natka pietruszki

Klopsiki:

ok. 1 kg mielonego wieprzowego
sól ziołowa do smaku
pieprz do smaku
2 łyżki majeranku
ulubiona przyprawa do mielonego
1 jajko L
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
bułka tarta

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa klopsowa zabielana

  • 1. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę i wrzucić włoszczyznę, ziele angielskie i listki laurowe, opaloną cebulę i zagotować.

    Do miski wrzucić mięso mielone, wbić jajko i dodać przyprawy, śmietanę i bułkę tartą, całość wyrobić ręką. W razie konieczności doprawić jeszcze solą i pieprzem. Formować w dłoniach zgrabne klopsiki, wrzucać je na gotujący się wywar ( w tym momencie możesz też dodać pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, jeśli lubisz dania jednogarnkowe). Zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 – 20 min.

    W śmietanie rozrobić łyżkę mąki- do śmietany dodać chochle zupy, następnie wlewać cienkim strumieniem do garnka, cały czas mieszając. Na koniec doprawić solą, cukrem oraz octem ( ocet można zastąpić sokiem z ogórków, kapusty kiszonej lub zakwasem do żurku ) i dodać jeszcze łyżkę majeranku. Zupa jest najlepsza, gdy postoi 2, 3 godz. a na drugi dzień to już w ogóle… pyszna. Zupy u mnie w domu gotuje zawsze na 2 dni.

    Smacznego.

Porady

Ocet można zastąpić sokiem z ogórków, kapusty kiszonej lub zakwasem do żurku

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie jednogarnkowesezonowe_przysmakizimamięso mielonepulpetywarzywawłoszczyznaklopsyw kilka chwilzupatania kuchniaszkoła babcijesieńpomysł na obiadklopsowazupa klopsowa

Komentarze

Podobne przepisy

Zabielana zupa paprykowa

Dodane przez: xpetuniax

Zabielana zupa paprykowa

Papryka jest warzywem o licznych...

kujawska zupa klopsowa

Dodane przez: IZABELA SUCHOCKA

KUJAWSKA ZUPA KLOPSOWA

Idealna dla wielbicieli smaku słodko...

Zupa z siwych  gąsek

Dodane przez: teresa-kr

Zupa z siwych gąsek zabielana

Pyszna zupa ,doskonale smakuje...

Klopsowa z ogórkiem konserwowym i papryką

Dodane przez: Dalia84

Klopsowa zupa z ogórkiem konserwowym i papryką

Tradycyjne danie w nowej odsłonie

Zabielana zupa ze świeżych opieniek

Dodane przez: anemon

Zabielana zupa ze świeżych opieniek

Zupa z tych niepozornych, ale niezwykle...

Zupa koperkowa zabielana

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Zupa koperkowa zabielana

To jedna z tych zup, którą można...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE