Zupa ogórkowa na żeberkach

4.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zdecydowanie stwierdzić mogę, że ogórkowa jest moją drugą, zaraz po pomidorowej, ulubioną zupą. Wersja na żeberkach jest best ever! Oczywiście mięsiwo zostanie wykorzystane do kolejnego dania, które zapodam jutro. Zupkę polecam
Arek Gie

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    2 małe marchewki
    1 pietruszka
    1 kawałek selera korzeniowego
    4 ząbki czosnku
    350 g ziemniaków
    4 ogórki kiszone
    1 łyżka śmietany 18%
    1 łyżka mąki
    2 łyżki posiekanego koperku
    3 liście laurowe
    4 szt ziela angielskiego
    10 ziaren pieprzu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa ogórkowa na żeberkach 1. Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą (2-2,5 litra). Dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty i płaską łyżeczkę soli. Gotujemy bez przykrycia przez 1-1,5.


    Mięso wyjmujemy (przyda się do kolejnego dania), usuwamy szumowiny.


    Warzywa obieramy, marchew dodatkowo ścieramy na tarce do jarzyn, ziemniaki kroimy w kostkę.

    Wrzucamy do mięsnego wywaru, gotujemy do miękkości.


    Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy starte na dużych oczkach ogórki oraz rozgniecione ząbki czosnku. Gotujemy jeszcze 30 minut.


    Śmietanę łączymy z mąka i odrobiną wywaru z zupy. Wlewamy do całości, rozprowadzamy w zupie.


    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Gdyby zupa była mało wyrazista dolewamy odrobinę kwasu z ogórków.


    Podajemy z posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka Kiszone ogórki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować