ZUPA OGÓRKOWA Z JAJKIEM

4.48 (161 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna domowa zupa ogórkowa z jajkiem. :)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    4 duże ogórki kiszone +woda z ogórków,
    2 pałeczki z kurczaka,
    5 dużych ziemniaków,
    2 pietruszki,
    4 małe marchewki,
    kawałek selera,
    1/2 pęczka koperku,
    sól,
    pieprz,
    2 łyżki śmietany.

    Dodatkowo:
    jajka ugotowane na twardo (dobrze, jeśli żółtko pozostanie minimalnie miękkie).
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ogórkowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalewam wodą - około 1,5 litra. Gotuję 20 minut.
    Ziemniaki i marchewkę kroję w kostkę, dodaję do mięsa wraz z selerem i pietruszką. Wsypuję odrobinę soli i pieprzu, gotuję kolejne 25 minut.
    Ogórki obieram ze skórki, ścieram na tarce o dużych oczkach, koperek siekam.
    Do zupy dodaję ogórki i wlewam wodę z ogórków (powoli, aby zupa nie była zbyt kwaśna). Doprawiam do smaku.
    Na koniec wlewam zahartowaną wcześniej śmietanę i dodaję posiekany koperek.
    Podaję z ugotowanymi jajkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować