Zupa ogórkowa

  • wyświetlono: 613 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Tradycyjna, polska zupa ogórkowa. Jest jedną z tych zup, które uwielbiałam w dzieciństwie zaraz po barszczu czerwonym z uszkami. Gotowana na cielęcinie bądź nerkach - taką ogórkową gotowała moja mama i podobno też babcia. Najbardziej lubiłam ją z kromką świeżego, chrupiącego pieczywa. Niezapomniany smak, który wciąż wspominam. I choć próbowałabym ją odtworzyć z pewnością nie smakowałaby już tak, jak trzydzieści lat temu. Takie potrawy smakują tylko w domu rodzinnym. Jaka powinna być ogórkowa? Dla mnie najlepsza zaraz po ogórkowej mamy jest taka gotowana na żeberkach, cudownie kwaśna, pachnąca ogórkami i koperkiem. Już sam zapach przywołuje olfaktoryczne wspomnienia...

Logo czarne 800 i 150
  • 6 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Wywar:
500 g żeberek wieprzowych
3 litry wody
2 marchewki
1 mała cebula
1 korzeń pietruszki
1/3 pora
1/4 selera
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
Pozostałe składniki:
500 g ogórków kiszonych
6 -7 średnich ziemniaków
60 ml śmietanki słodkiej
koperek świeży
pieprz czarny
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa ogórkowa

  • 1. Wywar:
    Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 5 minut. Zmniejszamy temperaturę palnika i zdejmujemy szumowiny zebrane na powierzchni. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy do wywaru liść laurowy, ziele angielskie, opaloną cebulę i obrane warzywa w całości. Gotujemy pod przykryciem kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z wywaru mięso i przyprawy.
    Zupa:
    Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, zalewamy wodą tylko tyle, aby ogórki były przykryte i gotujemy przez 20 minut. Do wywaru dodajemy ziemniaki, 1/2 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Dodajemy ogórki, marchew z wywaru, pokrojoną w półplasterki i gotujemy kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy obrane mięso z żeberek i śmietanę. Kwaśność zupy regulujemy sokiem z ogórków według własnych upodobań. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na koniec dodajemy świeżo posiekany koperek.
    Ogórkowa zdecydowanie najlepiej smakuje na drugi dzień, bo właśnie wtedy uzyskuje najwybitniejszy smak.

Porady

- zupę można podać ze świeżym pieczywem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ogórki

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa ogórkowa

Dodane przez: Beata07

Zupa ogórkowa

Pyszna, rozgrzewająca zupa na chłodniejsze...

ogórkowa

Dodane przez: capri

zupa ogórkowa

Moja ogórkowa jest mocno pikantna,...

Zupa ogórkowa z ryżem

Dodane przez: Klaudia0318

Zupa ogórkowa z ryżem

Pierwszy raz zrobiłam i jadłam...

Zupa ogórkowa

Dodane przez: patrycjajagiela

Zupa Ogórkowa

Zupa Ogórkowa

Zupa ogórkowa

Dodane przez: nataliakielek

Zupa ogórkowa

Bardzo smaczna zupa, w sam raz...

Moja zupka ogórkowa

Dodane przez: Dorota21

Zupa ogórkowa

Uwielbiam zupę ogórkową i często...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE