Zupa ogórkowa

5 (164 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sposobów zrobienia zupy ogórkowej jest tyle ile gospodyń. Polecam mój przepis. Zupa jest gęsta, pożywna, pyszna. Może to być jednodaniowy obiad. U mnie ważne jest to, żeby ogórki były pokrojone w kostkę, a nie starte na tarce.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa z uda indyka
    3 kulki ziela angielskiego
    1/4 łyżeczki pieprz czarnego w ziarnach
    listek laurowy
    2 marchewki
    pietruszka
    kawałek selera
    5 małych ziemniaków
    3 łyżki ryżu
    mały ząbek czosnku
    litrowy słoik ogórków kwaszonych
    2 łyżki masła
    3 łyżki posiekanego zielonego koperku
    3 łyżki śmietany 18%
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na małe kawałki. Zalać zimną wodą ( ok. 2 l ), dodać ziele angielskie, listek i pieprz czarny w ziarnach. Gotować ok. 20- 25 min. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do wywaru. Gotować. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Dodać ryż i czosnek. Gotować do miękkości ziemniaków.
    Ogórki kwaszone pokroić w kostkę. Przesmażyć na masełku i dodać do zupy. Dodać sos spod ogórków. Zagotować.
    Dodać sól do smaku, śmietanę i koperek.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone ogórki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować