Sposobów zrobienia zupy ogórkowej jest tyle ile gospodyń. Polecam mój przepis. Zupa jest gęsta, pożywna, pyszna. Może to być jednodaniowy obiad. U mnie ważne jest to, żeby ogórki były pokrojone w kostkę, a nie starte na tarce.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mięsa z uda indyka
3 kulki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki pieprz czarnego w ziarnach
listek laurowy
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
5 małych ziemniaków
3 łyżki ryżu
mały ząbek czosnku
litrowy słoik ogórków kwaszonych
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanego zielonego koperku
3 łyżki śmietany 18%
sól do smaku
1.Mięso pokroić na małe kawałki. Zalać zimną wodą ( ok. 2 l ), dodać ziele angielskie, listek i pieprz czarny w ziarnach. Gotować ok. 20- 25 min. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do wywaru. Gotować. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Dodać ryż i czosnek. Gotować do miękkości ziemniaków.
Ogórki kwaszone pokroić w kostkę. Przesmażyć na masełku i dodać do zupy. Dodać sos spod ogórków. Zagotować.
Dodać sól do smaku, śmietanę i koperek.
Smacznego.
Komentarze